Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που είναι αύριο 20 Μαρτίου, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) παρουσίασε πρόσφατη διεθνή συνεργατική Μελέτη της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), στην οποία διαπιστώθηκε ότι, η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.
Συμφώνα με την καταγραφή, από 60% – 90% κυμαίνεται διεθνώς το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα και οι περισσότερες περιπτώσεις, εξ αυτών παραμένουν χωρίς θεραπεία.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερος καρκίνος ενώ, είναι ο 3ος συχνότερος στη νοτιανατολική Ασία καθώς χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Εκεί ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με διπλή συχνότητα σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, το 90% των παιδιών στην Υπο-Σαχάριο Αφρική πάσχουν από ΝΟΜΑ (Cancrum Oris), μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.
Όπως αναφέρει το FDI World Dental Federation, η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, η οποία συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη.
Σύμφωνα με τις μελέτες, το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, το 2008 τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά. Έτσι, τα στοματικά νοσήματα αποτελούν πρωταρχική αιτία για απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα άτομα και τις χώρες.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ. Και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος. Επίσης, για το 50% των παθήσεων των ούλων ευθύνεται το κάπνισμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των ατόμων από 65-74 ετών παγκοσμίως, έχουν χάσει όλα τα δόντια τους.
Τα καλά νέα είναι, ότι η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί , με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.