Skip to main content

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Παιδιά και Εφήβους σε εφαρμογή για κινητά

Έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα παιδιών και νέων.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Παιδιά και Εφήβους σε εφαρμογή για κινητά παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών João Breda.

Η Ηλεκτρονικής Εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους, στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της ποιότητας της φροντίδας για κάθε παιδί και έφηβο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες υγείας που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα παιδιών και νέων.

Με αφορμή την παρουσίαση ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε «Οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας αυτών των ηλικιακών ομάδων, στηρίζοντάς τους στο ταξίδι τους και αναγνωρίζοντας προβλήματα υγείας σε πρώιμο στάδιο.

Δυστυχώς, παρά τη σημαντικότατη σπουδαιότητά της, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συχνά υπολείπεται του επιπέδου που θα έπρεπε να διαθέτει. Αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης 2020-2025 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ενίσχυσή της.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος 2021-2025, η Κυβέρνησή μας, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι απολύτως αποφασισμένη να ενισχύσει την πυραμίδα της φροντίδας υγείας.

Φυσικά, η χρήση ψηφιακών μέσων είναι τεράστιας σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η εγκαινίαση της «Ηλεκτρονικής Εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους» του ΠΟΥ/Ευρώπης μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κάλυψη των τωρινών ελλείψεων, παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας για την πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων υγείας νέων».

Η κα Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι η εφαρμογή δεν αφορά απλώς την ευκολία- αφορά τη διασφάλιση ότι κάθε παιδί και έφηβος λαμβάνει τη φροντίδα που του αξίζει, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση.

Αφορά την ενδυνάμωση των επαγγελματιών ΠΦΥ ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα επηρεάσουν θετικά αμέτρητες ζωές. Ενώ, ο κ. Breda σημείωσε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία και η σταθερή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπογραμμίζουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην προώθηση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η εφαρμογή αυτή όπως είπε, σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα στις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας θα είναι προσβάσιμες στα παιδιά και τους εφήβους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.