Skip to main content

ΠΟΥ: Πηγή μεγάλης ανησυχίας η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

«Παραμένει, πιστεύω, αιτία τεράστιας ανησυχίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ

Τη μεγάλη ανησυχία του εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την αυξανόμενη εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη, ανάμεσά τους και σε ανθρώπους.

«Παραμένει, πιστεύω, αιτία τεράστιας ανησυχίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Τζέρεμι Φάραρ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Η5Ν1 έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο ιός Η5Ν1, ο οποίος στους ανθρώπους που μολύνθηκαν μετά την επαφή τους με άρρωστα ζώα είχε «εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», θα προσαρμοστεί και θα είναι ικανός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Η5Ν1 έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Από την αρχή του 2023 ως την 1η Απριλίου 2024 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 52%.

Πέρα από την παρακολούθηση των ανθρώπων που μολύνθηκαν από ζώα -αγελάδες σε μια πρόσφατη περίπτωση στις ΗΠΑ- «είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες μολύνσεις υπάρχουν σε ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν, διότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει η προσαρμογή» του ιού, εξήγησε ο Φάραρ.

«Είναι τραγικό που το λέω, αλλά αν μολυνθώ από τον Η5Ν1 και πεθάνω, αυτό τελειώνει», δηλαδή σπάει η αλυσίδα μετάδοσης, επεσήμανε. «Αν κάνω τον γύρο της κοινότητας και μεταδώσω τον ιό σε άλλο άνθρωπο, ξεκινώ νέο κύκλο», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP