Skip to main content

Ozempic: Θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο από 5 δολάρια τον μήνα

Αντί για το «χρυσάφι» που πληρώνουν τώρα οι ασθενείς

Το Ozempic θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο από 5 δολάρια το μήνα, ακόμη και όταν η Novo Nordisk χρεώνει σχεδόν 1.000 δολάρια το μήνα για την ένεση για τον διαβήτη στις ΗΠΑ στους μη ασφαλισμένους, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, του King’s College Hospital στο Λονδίνο και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Doctors Without Borders, εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το βαρύ τίμημα της θεραπείας του διαβήτη.

Η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα έχει εκτιναχθεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο, αλλά ορισμένοι ασθενείς να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Η μελέτη έρχεται επίσης μετά από χρόνια πολιτικής πίεσης στη Novo Nordisk και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν το υψηλό κόστος της φροντίδας του διαβήτη, ειδικά της ινσουλίνης.

«Το δημοφιλές φάρμακο της Novo θα μπορούσε να παραχθεί με 89 σεντς έως 4,73 δολάρια για μια μηνιαία προμήθεια, ποσά που περιλαμβάνουν περιθώριο κέρδους για την εταιρεία», ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, του Νοσοκομείου King’s College στο Λονδίνο και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο περιοδικό JAMA Network Open.

968,52 δολάρια για μία ένεση

Στη μηνιαία τιμή καταλόγου των ΗΠΑ, μία εβδομαδιαία ένεση Ozempic κοστίζει 968,52 δολάρια.

Η Novo, που έχει έδρα τη Δανία, και ξεκίνησε μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές στον κλάδο της βιομηχανίας απώλειας βάρους,  αρνήθηκε δώσει στη δημοσιότητα  το κόστος παραγωγής του Ozempic και του Wegovy.

Αντιθέτως, περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλίσει ότι το κοινό έχει πρόσβαση στα ευρέως δημοφιλή φάρμακά της με  κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων και εξαγορές εγκαταστάσεων παραγωγής ύψους 11 δισ.  δολαρίων για να αντιμετωπίσει την τεράστια ζήτηση.

Το κόστος στην τσέπη για το Ozempic εξαρτάται από την ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς. Οι ασθενείς με ιδιωτική ή άλλη κάλυψη για το Ozempic μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια κάρτα αποταμίευσης και να πληρώσουν μόλις 25 δολάρια για μια προμήθεια ενός μήνα, δύο μηνών ή τριών μηνών της θεραπείας για έως και 24 μήνες.

Η μελέτη αναφέρεται σε μια σειρά ερευνών που δείχνουν πόσο απότομες είναι οι προσαυξήσεις στις ΗΠΑ για τις τιμές φαρμάκων τύπου GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, και υπενθυμίζει τις επικρίσεις που έχουν δεχθεί οι φαρμακοβιομηχανίες για το υψηλό τίμημα της πρόσβασης σε θεραπείες για τον διαβήτη, ιδίως για θεραπείες με ινσουλίνη.

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC