Skip to main content

Την τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ωραρίων εργασίας ζητούν οι Νέοι Γιατροί

Το σύστημα πάσχει όπως λένε, από συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Με αφορμή το περιστατικό της αναισθησιολόγου Ιωάννας Δημητροπούλου, επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ στο Γ.Ν. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, η οποία υπέστη οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από πολύωρη εφημερία το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδος, με ανακοίνωσή του ζητά την πλήρη εφαρμογή και τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ωράρια Εργασίας που αφορούν τους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρουν πρόεδρος του Δικτύου Κωνσταντίνος Ροδίτης, MD, MSc και ο γραμματέας Βασίλειος Βελισσάρης, MD, το περιστατικό αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία σε όλους καθώς, αποτελεί άμεση συνέπεια της επαγγελματικής σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης (burnout) των ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το σύστημα πάσχει όπως λένε, από συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, ενώ, δέχθηκε τεράστια πίεση και εν μέσω οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, και στην πανδημία COVID-19.

Επιπλέον, υπάρχει μαζική αποχώρηση ιατρών και νοσηλευτών λόγω συνταξιοδότησης, άθλιων συνθηκών εργασίας, κακού σχεδιασμού ή έλλειψης σχεδιασμού για τη συγκράτηση και αναπλήρωση του υγειονομικού ανθρώπινου δυναμικού στις δομές υγείας.

Ενώ, μέσα σε όλα αυτά καταγγέλλουν εγκληματική παραβίαση και πλημμελή εφαρμογή στη χώρα μας της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (European Working Time Directive 2003/88/EC), που προβλέπει συγκεκριμένα όρια ωρών εργασίας και απαραίτητα διαστήματα ανάπαυσης για τους νοσοκομειακούς ιατρούς, είτε βρίσκονται σε φάση ειδίκευσης, είτε είναι ειδικευμένοι.

«Ως Νέοι Ιατροί, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τις απόψεις μας για την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του ιατρικού ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαιτέρως των Νέων Ιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του, με τήρηση της κείμενης Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που προστατεύει από το burnout και την εξάντληση, αλλά και που εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον εργασίας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης» επισημαίνει η ανακοίνωση και συμπληρώνει. «Μάλιστα, έχουμε υιοθετήσει ως εκπρόσωποι των Νέων Ιατρών της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νέων Ιατρών (EJD) το σχετικό ψήφισμα για την πλήρη τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ωράρια Εργασίας των Ιατρών, το οποίο απαιτεί: α) την εφαρμογή και την επιβολή της Οδηγίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), β) την εφαρμογή της Οδηγίας για κάθε Ιατρό, ατομικά, γ) την καταμέτρηση κάθε καθήκοντος και επιμέρους εργασίας που επιτελείται στο χώρο εργασίας ως χρόνο εργασίας, και δ) την αφαίρεση της διάταξης που δίνει δυνατότητα εξαίρεσης των Νέων Ιατρών από την Οδηγία (opt-out)».

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει άμεσα η συνεχής, απαράδεκτη και καταχρηστική αναστολή τήρησης όλων των διατάξεων που προστατεύουν τους εργαζόμενους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά βλάβης της υγείας συναδέλφων εξαιτίας της εργασιακής τους εξουθένωσης, αλλά να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλου του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας μας, το οποίο απειλείται διαρκώς από κατάρρευση.