Skip to main content

Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας καταστροφή για την Ε&Α

Μοναδική ελπίδα αποτελεί η ανακοίνωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν ότι οι αναλύσεις ανταγωνιστικότητας θα διενεργούνται πριν από την ανάπτυξη νομοθεσίας

Οικονομικές απώλειες κατά 22%, που ισοδυναμεί με «απώλεια» παραγωγής 50 σκευασμάτων, μεταξύ του 2020- 2035, θα επιφέρει στην Ευρώπη η μείωση της Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α), η οποία θα είναι απόρροια της αρνητικής αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μοναδική ελπίδα αποτελεί η ανακοίνωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν ότι οι αναλύσεις ανταγωνιστικότητας θα διενεργούνται πριν από την ανάπτυξη νομοθεσίας.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Dolon Institute έπειτα από ανάθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές που προτείνονται από την Επιτροπή έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις εντός της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η μείωση του χρόνου προστασίας (της πατέντας) θα επιφέρει μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% τα επόμενα 15 χρόνια όταν, ήδη η Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια έχει χάσει το ¼ των παγκοσμίων επενδύσεων σε Ε&Α. Οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 1/3 (32% σε 21%) έως το 2040 και η Ευρώπη θα χάσει €2δις ετησίως. Μόνο 1 στα 10 φάρμακα που αναπτύσσονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμο ενώ, το 22% των projects Ε&Α που βασίζονται στην προστασία της πατέντας, δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη θα χάσει την έρευνα και ανάπτυξη περίπου 50 από τις 225 νέες θεραπείες που αναμένονται τα επόμενα 15 χρόνια δηλαδή το 8% της συνολικής φαρμακευτικής καινοτομίας. Ενώ, η απώλεια 45 νέων θεραπειών για σπάνιες ασθένειες θα προκαλέσει απώλειες 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα.

Να θυμίσουμε ότι το 2010, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 37% της παγκόσμιας Ε&Α. Το 2020 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 32% και σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έως το 2030 θα έχει μειωθεί στο 25%, και έως το 2040 θα φτάσει μόλις το 21%. Ενώ, αναμένεται να αυξηθεί η συνεισφορά της Κίνας από 2% το 2010 σε 17% το 2040.