Skip to main content

Κορωνοϊός: Σε ποιο χέρι έχετε κάνει το εμβόλιο; Έχει σημασία!

Ερευνητές μελέτησαν αν η ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σχετίζεται με το χέρι που γίνεται το εμβόλιο κατά της covid-19

Έχει σημασία σε ποιο μπράτσο είχατε επιλέξει να κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αν χρειαστεί να ξανακάνετε αυτό το φθινόπωρο; Η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ισχυρότερη εάν το αναμνηστικό σας εμβόλιο γίνει στο ίδιο χέρι με το τελευταίο σας εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου στο περιοδικό eBioMedicine.

«Το ερώτημα φαίνεται τόσο κοινότοπο, τόσο τετριμμένο που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί να το θέσει», δήλωσε σε δελτίο τύπου μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Martina Sester, βιολόγος και επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Ιατρικής των Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Saarland στη Γερμανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα 303 ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο mRNA καθώς και μια αναμνηστική ένεση στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού της Γερμανίας.

Δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση, ο αριθμός των «κυττάρων δολοφόνων Τ ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσους είχαν κάνει και τις δύο ενέσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα κύτταρα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα άλλα κύτταρα που στοχεύουν, υπήρχαν στο 67% των περιπτώσεων του ίδιου βραχίονα και μόνο στο 43% των ατόμων που έκαναν τις ενέσεις τους σε διαφορετικούς βραχίονες, σύμφωνα με την Laura Ziegler, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Saarland.

Μπορεί να δουλέψει ή όχι;

Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στους τοπικούς λεμφαδένες.

Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα σε μέρη όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Εάν τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε αυτούς τους λεμφαδένες επαναδιεγείρονται στο ίδιο μέρος, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη.

Αν και η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η λήψη του αναμνηστικού στο ίδιο χέρι οδηγεί σε καλύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικά για τη γρήγορη καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης, ανέφερε η μελέτη. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Ωστόσο, τα αντισώματα σε άτομα με το αναμνηστικό στο ίδιο σκέλος ήταν καλύτερα στο να δεσμεύουν τις πρωτεΐνες αιχμής του ιού, έδειξε η μελέτη. Οι πρωτεΐνες spike είναι υπεύθυνες για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Πηγή: CNN