Skip to main content

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνει το καλωσόρισμα της νέας ηγεσίας στο Υγείας

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη Τετάρτη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η νέα κυβέρνηση, στάση εργασίας στην Αττική 8πμ έως 3μμ. και 24ωρη για την περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση 8.30πμ. στην πλατεία Μαβίλη, πορεία στο Μαξίμου, στη Βουλή, στο ΓΛΚ και στο υπουργείο Υγείας θα υποδεχθούν τη νέα ηγεσία τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και όλο το κυβερνητικό σχήμα οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων – ΠΟΕΔΗΝ, θα καταθέσουν όλα τα αιτήματά τους, ζητώντας συνάντηση με τους νέους υπουργούς, ώστε να ξεκαθαρίσουν την πολιτική τους για το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση, παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του.

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Όπως λέει, δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιήθηκε ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ με δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Γενεσιουργός αιτία, κατά τον ίδιο, είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας, που είναι 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ.

«Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης ενώ, υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ανάγκη για προσλήψεις

Στα νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης, ενώ 20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.α.) διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται πολλά χρόνια, πολλοί εξ αυτών πάνω από πέντε έτη και παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα είναι οι εργολάβοι. Η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού 4.000 θέσεων είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, σημειώνει.

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου.

Όσον αφορά τα περιφερειακά νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών που πρέπει να ακολουθούν τους ασθενείς στα Νοσοκομεία που διακομίζονται. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους  εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Γι’ αυτό παρατηρούμε και τα ράντζα όπως εξηγεί.

Επιπροσθέτως, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη και αντί να γίνουν προσλήψεις για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ είναι και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτες και απάνθρωπες τις πρόσφατες δηλώσεις για την διακοπή θεραπείας σε καρκινοπαθείς λόγω κόστους όπως και τις δηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης απαξίωσης του ΕΣΥ.

Το προσωπικό των νοσοκομείων όπως λέει, θα δίνει τη μάχη για τη ζωή των ασθενών μέχρι την τελευταία πνοή τους.  «Δεν είναι λύση η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ γιατί απέτυχε για άλλη μια φορά το εγχείρημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Γιατί ιδιώτες γιατροί που καλούνται από τα Νοσοκομεία με πολύ περισσότερα και αφορολόγητα χρήματα από τους γιατρούς του ΕΣΥ, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον; Δεν πρόκειται να προσελκύσει προσωπικό το ΕΣΥ με τέτοιους μισθούς και μάλιστα συμβασιούχους. Ποιος γιατρός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουλέψει σε νησί με 1.850 ευρώ ή νοσηλευτής,  διασώστης με 800 ευρώ το μήνα; Το κόστος διατροφής και διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παθογένειες του ΕΚΑΒ

Αναφερόμενος στα τελευταία νέα, με τους τρεις τραγικούς θανάτους λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ, ο κ. Γιαννάκος εξηγεί ότι το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα διαχρονικά στη στελέχωσή του. Στην Αττική όπως λέει, λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα, (45 την ημέρα και 25 τη νύχτα) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια. Αυτό είναι ο λόγος που χάνουν τη ζωή τους πολλοί ασθενείς έκτακτα περιστατικά λόγω καθυστέρησης στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και έγκαιρης διακομιδής στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

Για να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία καθώς και άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

Μισθοί και επιδόματα

Τέλος, όσον αφορά τα προβλήματα συνεργασίας των υγειονομικών υπενθυμίζει την ανάγκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την αύξηση μισθών. «Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός των υγειονομικών βρίσκεται στα όρια πάνω-κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (εκεί λαμβάνουν 14 μισθούς, εμείς 12 μισθούς κατ’ έτος, καθότι περιέκοψαν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας την περίοδο των μνημονίων και όταν «βγήκαμε» από τα Μνημόνια «ξέχασαν» να τα επαναφέρουν» τονίζει συμπληρώνοντας, ότι μεγάλες αδικίες δημιούργησε ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αδικίες, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς χιλιάδων υγειονομικών και πολύ μικρές αυξήσεις (νοσηλευτές 35 ευρώ το μήνα καθαρά). Με τέτοια αντιμετώπιση το υγειονομικό προσωπικό προτιμάει να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό με περισσότερα χρήματα και πολλές άλλες διευκολύνσεις».