Skip to main content

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας του Hydracort Oral 20mg/5ml και προειδοποίηση για συμπλήρωμα διατροφής

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το προϊόν Jamila Slimming Pills το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα, περιέχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις.

Την ανάκληση της παρτίδας 23072, του φαρμακευτικού προϊόντος Hydracort Oral 20mg/5ml, με ημερομηνία λήξης 28-02-2025, ζητά ο ΕΟΦ, καθώς στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης αναφέρεται λανθασμένα «Μετά το άνοιγμα, φυλάσσετε σε θερμοκρασία μικρότερη των 25 C για 3 μήνες», αντί του ορθού «Μετά το άνοιγμα, φυλάσσετε σε θερμοκρασία 2-8°C (ψυγείο) για 3 μήνες».

Η παρούσα απόφαση σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας INNOVIS PHARMA ΑΕΒΕ, η οποία, ως Κάτοχος Άδειας κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το προϊόν Jamila Slimming Pills

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί επίσης για το προϊόν Jamila Slimming Pills το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα, σαν συμπλήρωμα διατροφής, στην πραγματικότητα περιέχει τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sibutramine και diclofenac, η παρουσία των οποίων το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο.

Ειδικότερα η φαρμακευτική ουσία sibutramine έχει απαγορευτεί από την ευρωπαϊκή αγορά από τον Ιανουάριο 2010, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις. Εφόσον η ύπαρξη της sibutramine δεν δηλώνεται στο προϊόν, το προϊόν μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ή το προϊόν μπορεί να αλληλοεπιδράσει με συγχορηγούμενα φάρμακα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Βελγίου μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network). Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή