Skip to main content

2 εκατ. δοσολογικά σχήματα κατά του έμπολα θα είναι έτοιμα μέσα στο 2015

Ένα σημαντικό νέο μας ήρθε χθες από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson&Johnson η οποία ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε κλινική μελέτη Φάσης 1 το εμβόλιο πρόληψης για τον έμπολα.

Η μελέτη θα γίνει από τη φαρμακευτική εταιρία Janssen, ενώ, επικεφαλής θα είναι η Ομάδα Oxford Vaccine, από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η συμμετοχή των ασθενών στην κλινική μελέτη είναι σε εξέλιξη και οι πρώτοι εθελοντές έχουν λάβει ήδη την αρχική δόση του εμβολίου.

Η Johnson&Johnson ανακοίνωσε επίσης ότι η Janssen, σε συνεργασία με τη Bavarian Nordic A/S, έχει παράξει περισσότερα από 400.000 δοσολογικά σχήματα για πρωταρχικό και επαναληπτικό εμβολιασμό, για χρήση σε κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, έως τον Απρίλιο του 2015.

Συνολικά, 2 εκατομμύρια δοσολογικά σχήματα θα είναι διαθέσιμα μέσα στο 2015, με δυνατότητα ταχείας κλιμάκωσης σε έως και 5 εκατομμύρια σχήματα, εάν χρειαστεί, μέσα σε μια περίοδο 12 έως 18 μηνών.

Αυτή η προβολή αποτελεί επικαιροποίηση του προηγούμενου στόχου της Janssen, να κατασκευάσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δοσολογικά σχήματα μέχρι το τέλος του 2015 και 250.000 σχήματα για ευρεία εφαρμογή σε κλινικές μελέτες έως το Μάιο του 2015.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη Φάσης 1, θα αξιολογήσει, για πρώτη φορά σε ανθρώπους, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα της πρώτης και ωθητικής δόσης του εμβολίου, στην οποία οι ασθενείς λαμβάνουν αρχικά μια πρώτη δόση ανοσοποίησης και στη συνέχεια μια επαναληπτική δόση ώθησης, που προορίζεται για να ενισχύσει την ανοσοποιητική ανταπόκριση στην πάροδο του χρόνου.

Μακροπρόθεσμα, θα αξιολογηθεί επίσης και η ανοσολογική απόκριση που αναπτύσσεται με το συγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα.

Διαφορετικά σχήματα, συνδυάζοντας τα συστατικά του εμβολίου ή του εικονικού φαρμάκου θα μελετηθούν σε 72 υγιείς ενηλίκους εθελοντές, ενώ κλινικές μελέτες πρόκειται να ξεκινήσουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτό το μήνα και αμέσως μετά στην Αφρική.

Οι επιπτώσεις του Έμπολα στη Δυτική Αφρική εξακολουθούν να εξαντλούν σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας.

Σύμφωνα με το London School of Hygiene and Tropical Medicine και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, η τρέχουσα προβλεπόμενη ζήτηση για ένα προληπτικό εμβόλιο κυμαίνεται από τουλάχιστον 100.000 δόσεις για την προστασία των εργαζομένων πρώτης γραμμής έως το μέγιστο 12 εκατομμύρια δόσεις για εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας των ενηλίκων στις τρεις πληγείσες χώρες.