Skip to main content

Παθήσεις που σχετίζονται με την φωτοευαισθησία μπορούν πιθανόν να αντιμετωπισθούν

Σχιζοφρένεια, αυτισμός ακόμα και τύφλωση είναι μερικές από τις παθήσεις που σχετίζονται με τη φωτοευαισθησία και οι οποίες, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων θα μπορούν ίσως να αντιμετωπιστούν στο μέλλον αν κατανοήσουμε την πλήρη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι με επικεφαλής τον καθηγητή James Bourne, επικεφαλής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Monash University η περιοχή του προσκεφάλου του θαλάμου στον εγκέφαλο, παραμένει σχεδόν αχαρτογράφητη, αποτελώντας μία από τις πιο πολύπλοκες και λιγότερο μελετημένες περιοχές του εγκεφάλου. Γι αυτό μελέτησαν εκτενώς την περιοχή του προσκεφάλου του θαλάμου, εκεί που γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών που προσλαμβάνονται από τα νεύρα της όρασης, της αφής και της ακοής

Σύμφωνα με τα ευρήματα στην περιοχή αυτή δημιουργείται μία εναλλακτική δίοδος μέσω της οποίας ανακατευθύνονται και μεταφέρονται οι πληροφορίες, στην περίπτωση καταστροφής του οπτικού νεύρου. Όπως επισημαίνουν, αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι, ότι η ανάπτυξη του θαλάμου αυτού ολοκληρώνεται στη διάρκεια της κύησης και οι όποιες αλλαγές γίνονται μετά την γέννηση, ενώ περιορίζονται στο εξωτερικό περίβλημα του εγκεφάλου, το οποίο σε ποσοστό πάνω από 50% αφορά στην αίσθηση της όρασης. Η νέα μελέτη έδειξε ότι όταν το μωρό διανύει τον πρώτο χρόνο ζωή τους και του συμβεί κάποιος τραυματισμός στην κύρια δίοδο μεταφοράς αισθητηριακών πληροφοριών, ο εγκέφαλος του τροποποιεί την δομή του, συνεχίζοντας ωστόσο να λειτουργεί φυσιολογικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology», χαρακτηρίστηκαν από τους ειδικούς πρωτοποριακά διότι όπως λένε, καταρρίπτουν τη μέχρι σήμερα επιστημονική αντίληψη, ότι υπάρχει μόνο μία δίοδος που μεταφέρει την οπτική πληροφορία από τους οφθαλμούς στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες, καθώς οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια ως προς τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη φωτοευαισθησία όπως είναι η τύφλωση, η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.