Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Lancaster και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet επισημαίνει ότι τόσο οι φοιτητές ιατρικής όσο και οι εργαζόμενοι της υγειονομικής περίθαλψης είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν πρώτοι τα προληπτικά εμβόλια για την γρίπη, ώστε να προστατεύονται από τον ιό.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 200 φοιτητές ιατρικής που πρόκειται σύντομα να εργαστούν στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, μέσω των παρεών που κάνουν μεταξύ τους μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο ποσοστό συνομηλίκων τους. Οι ερευνητές υπολόγισαν, ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα αυξηθούν στο γενικό κοινό, αν οι ίδιοι άνθρωποι ασχολούνται με μεγάλα κοινωνικά δίκτυα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον το 75% των εργαζομένων της χώρας της στην υγειονομική περίθαλψη να έχουν εμβολιαστεί. Προς το παρόν όμως, μόνο οι μισοί περίπου από αυτό το ποσοστό εμβολιάζονται.
Δυστυχώς τα στατιστικά των εμβολιασμών σε κάθε χώρα δείχνουν ότι μόνο οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που εμβολιάζονται προληπτικά. Τρανό παράδειγμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον τομέα δημόσια υγείας στην Αγγλία, αναφορικά με τη λήψη του εμβολίου της γρίπης δείχνουν, ότι περισσότερο από το 70% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, για τα άτομα κάτω των 65 ετών το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50%, και των εγκύων στο 43%. Επιπλέον, το 37% του συνόλου των παιδιών δύο ετών, το 40% 3χρονων, και 32% των 4χρονών έχουν εμβολιαστεί, ως μέρος του προγράμματος παιδικών εμβολιασμών κατά της γρίπης.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα άτομα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν άλλα άτομα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών, καταλήγουν οι ειδικοί.