Skip to main content

Εμβόλιο- ανοσία: Η γραμμή άμυνας που παραμένει «μάχιμη» ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον

Ένας αφανής βραχίονας του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να μας προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον ακόμη και όταν εξασθενούν τα αντισώματα. 

Ο λόγος για τα Τ κύτταρα, το «όπλο» του σώματος ενάντια στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς.

Όπως έχει εξηγήσει ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, η ανοσία είναι μια σειρά από αλληλεπικαλυπτόμενες γραμμές άμυνας έναντι σε ένα παθογόνο. Απλοϊκά μπορούμε να το φανταστούμε σαν τις τρεις γραμμές εθνικής άμυνας :

  • την αεροπορία (αντισώματα),
  • το ναυτικό (αναμνηστικά β κύτταρα) και
  • το πεζικό (τ κύτταρα εξολοθρευτές).

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, τα Τ κύτταρα προετοιμάστηκαν αρκετά με τον εμβολιασμό ώστε σήμερα να μπορούν να «αποκρούσουν« την Όμικρον.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το το τελευταίο κύμα λοιμώξεων με αριθμούς- ρεκόρ που τροφοδοτεί η Όμικρον δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής αύξηση της θνητότητας στη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα Τ κύτταρα μπορούν να στοχεύσουν ολόκληρη την πρωτεΐνη ακίδας του ιού, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρόμοια ακόμη και στο εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος της Όμικρον.

Οι ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 60 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και διαπίστωσαν ότι ενώ οι αποκρίσεις αντισωμάτων τους στην Όμικρον ήταν χαμηλότερες ή ανύπαρκτες σε σύγκριση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων ήταν σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτες, «εξισορροπώντας δυνητικά την έλλειψη εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πρόληψη ή τον περιορισμό του σοβαρού Covid-19».

Η μελέτη από το Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν εξέτασε ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τον Covid ή είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech SE ή Johnson & Johnson. Διαπίστωσαν ότι το 70% έως το 80% των αποκρίσεων των Τ κυττάρων που αξιολόγησαν αντιμετώπισαν την Όμικρον.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάθαμε ότι το νέο στέλεχος της Όμικρον μπορεί να διαβρώσει την προστασία του εμβολίου, γεγονός που πίεσε τις κυβερνήσεις να πιέσουν για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν τη νέα παραλλαγή.

Όμως η ανοσολογική προστασία έχει πολλά στρώματα. Ενώ τα αντισώματα μπλοκάρουν τη μόλυνση, τα Τ κύτταρα σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού και την πρόκληση χειρότερης ασθένειας, εξήγησε η Wendy Burgens, μια από τις συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, στον λογαριασμό της στο Twitter Virus Monologues. «Δεν μπορούν να σας αποτρέψουν από το να μολυνθείτε, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που έρχεται μετά», είπε.

Τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να θυμούνται ασθένειες του παρελθόντος, να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς και να διεγείρουν αντισώματα στην άμυνα των στρατευμάτων. Άτομα που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό που ήταν υπεύθυνος για το ξέσπασμα του SARS το 2003, για παράδειγμα, βρέθηκε ότι εξακολουθούν να έχουν ανταπόκριση Τ κυττάρων στην ασθένεια 17 χρόνια αργότερα.

naftemporiki.gr