Skip to main content

Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία πρόσφατη μελέτη του 2018 από τον Καναδά, από την ομάδα του Van Hulst, Andraea, et al., με τίτλο “Lowering Saturated Fat and Increasing Vegetable and Fruit Intake May Increase Insulin Sensitivity 2 Years Later in Children with a Family History of Obesity” και δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition», στόχευσε στην εκτίμηση της επίδρασης διάφορων ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών στην ευαισθησία και την έκκριση ινσουλίνης, σε διάρκεια των 2 ετών. 

Αυξημένη ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη

Η μελέτη είναι η πρώτη προοπτική μελέτη με μακρά διάρκεια που ερεύνησε την επίπτωση της ποιότητας της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην  καλύτερη ρύθμιση του ΣΔ στους νέους.

Όπως μας εξηγεί ο παθολόγος-διαβητολόγος, κος Αντώνιος Λέπουρας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση  λίπους μπορεί να επηρεάσει μεταβλητά την ευαισθησία στην ινσουλίνη αργότερα στη ζωή και μάλιστα ανάλογα με τον τύπο του περιεχόμενου λίπους και κάποιες άλλες που δείχνουν την ευεργετική επίδραση της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, όπως λέει, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή τη γλυκαιμική απόκριση είναι σχετικά μικρής διάρκειας και ακόμη λιγότερες είναι προοπτικές.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, άρα των τιμών του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.

Επιπροσθέτως, η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι, αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων συσχετίζονται με αύξηση στην αντίσταση  στην ινσουλίνη (μείωση της ευαισθησίας).

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέπουρας, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των ισορροπημένων πλούσιων σε φυτικές ίνες γευμάτων και του ελέγχου της ποσότητας όσον αφορά την πρόληψη όσων βρίσκονται σε κίνδυνο για προδιαβήτη-διαβήτη αλλά και  την καλύτερη ρύθμιση όσων ήδη έχουν.

Τι είναι ο προδιαβήτης

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι τιμές σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε τιμές που να απαιτούν θεραπεία (Πρωινό σάκχαρο νηστικοί από 100-125mg/dl και 2 ώρες μετά από καμπύλη σακχάρου από 140-199mg/dl).

 Ο προδιαβήτης δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον (4,5 ως 12/πλάσιο κίνδυνο ανά έτος). Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ήδη στον προδιαβήτη η πιο σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, είναι παρών (2-4/πλάσιος κίνδυνος). 

Σύμφωνα με το γιατρό, όλες αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν ιδίως στους νέους για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών.