Skip to main content

Τι περιμένουν οι επιστήμονες από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Καμία από τις πολλές μικρές μεταλλάξεις του ιού που έχουν ανιχνευθεί δε φαίνεται να έχει αυξήσει πραγματικά τη μεταδοτικότητά του μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς και Γάλλους επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανσουά Μπαλού και τη δρα Λούσι βαν Ντορπ του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), αναλύθηκαν γονιδιώματα του κορωνοϊού από 49.723 ασθενείς με Covid-19 σε 99 χώρες, έως τον Ιούλιο, στα οποία δε βρέθηκαν μεταλλάξεις που να επιταχύνουν τη διασπορά του ιού.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις νέες μεταλλάξεις, ιδίως όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί», ανέφερε η δρ Ντορπ.

Οι κορωνοϊοί αποτελούν ιούς RNA, οι οποίοι, κατά το πέρας του χρόνου, μπορεί να εμφανίσουν μεταλλάξεις με τους εξής τρείς διαφορετικούς τρόπους: λόγω σφάλματος κατά την αντιγραφή του γενετικού υλικού τους στη διάρκεια του πολλαπλασιασμού τους, μέσω αλληλεπιδράσεων με άλλους ιούς που μολύνουν το ίδιο ανθρώπινο κύτταρο (ανασυνδυασμός) ή μέσω αλληλεπίδρασης με το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, ενώ μερικές μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμες ή επιζήμιες για τον ιό. Τόσο οι ουδέτερες όσο και οι ωφέλιμες μπορούν να γίνουν συχνότερες στην πορεία του χρόνου.

 12.706 μεταλλάξεις

Πράγματι, έχουν εντοπιστεί 12.706 μεταλλάξεις του ιού, από τις οποίες δεν έχει εντοπιστεί καμία που να ευθύνεται για αύξηση της μεταδοτικότητας της ασθένειας. Αντίθετα, οι συχνότερες μεταλλάξεις που συμβαίνουν είναι ουδέτερες για τον ιό.

Οι γενετιστές εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα μεταλλαχθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων και, τελικά, θα διαχωριστεί σε διαφορετικές επιμέρους εξελικτικές πορείες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει κατ’ ανάγκη περισσότερο μεταδοτικός ή επικίνδυνος.

«Ο κορωνοϊός φαίνεται αρκετά προσαρμοσμένος για να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να είχε ήδη φθάσει στο αποκορύφωμα της προσαρμοστικότητάς του στον άνθρωπο ως ξενιστή, όταν ανιχνεύθηκε πρώτη φορά ως νέος ιός», ανέφερε η Ντορπ.

Σχετικά με την επικείμενη, επίσημη κυκλοφορία των εμβολίων, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα εμβόλια θα ασκήσουν νέες εξελικτικές πιέσεις στον κορωνοϊό για να μεταλλαχθεί, και ενδεχομένως να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα «ξεγλιστρούν» από τα αντισώματα των εμβολίων. Εντούτοις, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι μεταλλάξεις θα εντοπίζονται άμεσα, ώστε να βελτιώνεται η σύνθεση των εμβολίων.

Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας καταγράφονται στη σχετική δημοσίευση, στο περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ -Nature Communications