Skip to main content

Νέος κύκλος απεργιών ξεκινά στην Υγεία

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Παναττική Μέρα Δράσης ανακοίνωσαν  τα Σωματεία εργαζομένων σε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΕΛΠΙΣ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ, ΛΑΪΚΟ, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, ΨΝΑ, ΝΙΚΑΙΑΣ και ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ για την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Τα Σωματεία καταγγέλλουν τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού από τα νοσοκομεία οι οποίες όπως λένε θα αυξηθούν σύντομα από τις επικείμενες απολύσεις των επικουρικών ιατρών και επικουρικών άλλων ειδικοτήτων ενώ, η επέκταση χρόνου για τους 4.000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ είναι μόνο για 1 χρόνο και όχι επ’ αόριστον.

Η μειωμένη χρηματοδότηση  των νοσοκομείων όπως λένε, δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ ενώ διατηρήθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 2013 μέχρι και το 2019, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας ξεπέρασε το 30% και στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας 2019 – 2022, έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί για τη δημιουργία πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων Κέντρων Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι γνωστές δομές ΤΟ.Μ.Υ, με ημερομηνία λήξης και ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ η προγραμματική θέση της ΝΔ ότι «τα κέντρα υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης» όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, είναι σίγουρο θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας αλλά και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων για τη διατήρηση των όποιων υποβαθμισμένων δομών.

Επιπλέον, αντί για την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει όπως λένε, ένα νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν για μία ακόμη φορά ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και οι πετσοκομμένοι μισθού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αναθέσει στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ Α..Ε)., να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες) που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία. Με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα. Ταυτόχρονα, προωθείται ο  θεσμός του «οικογενειακού γιατρού».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν όλα αυτά στόχο έχουν να δυσκολέψουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου. Ενώ, η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, αξιοποιώντας και την απαράδεκτη πρόταση της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας του ΠΙΣ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια να γίνου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μα αυξηθούν οι μισθοί τους που έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές και να ληφθούν μέτρα, όπως χρηματοδότηση των δομών για να έχουν οι ασθενείς  πρόσβαση την Υγεία.

Ζητούν επίσης, ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων κι εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό καθώς και λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στα νοσοκομεία.

Απεργιακό πρόγραμμα

Να σημειωθεί ότι μετά την Παναττική Στάση Εργασίας στις 21 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί Πανυγειονομική Στάση Εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια και πορεία σε Υπουργεία Υγείας, Εργασίας με αιχμή ΒΑΕ – Ασφαλιστικό στις 27 Νοεμβρίου. Συμμετοχή σε όλα τα συλλαλητήρια, και στις 11 Δεκεμβρίου αγνωστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) στο Ζάππειο με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών υγείας».