Της Ανθής Αγγελοπούλου
Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση τόνισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βασιλική Μαράκα με αφορμή την έκδοση μιας εξαιρετικά εφευρετικής έκδοσης με εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για τους ασθενείς, την οποία έγραψε η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου με τη βοήθεια του διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη.
Στόχος της έκδοσης είναι να μάθουν οι ασθενείς και οι φροντιστές τους το ρόλο που διαδραματίζουν διάφορα θρεπτικά συστατικά τόσο στην αιτιολογία όσο και στην αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Η διεθνούς φήμης ΣΕΦ αγκάλιασε με ευαισθησία το εγχείρημα και δημιούργησε 20 συνταγές, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση ευχόμενη όπως είπε, να φανεί χρήσιμο στην καθημερινότητα του.
Η κυρία Νικολάου ευχαρίστησε το διατροφολόγο Δρα. Γρηγοράκη, που τη βοήθησε σημαντικά στο πόνημα αυτό, ενώ συμπλήρωσε ότι εμπνεύστηκε συνταγές εύκολες, θρεπτικές αλλά και απολαυστικές, βασισμένες στις διεθνείς οδηγίες του Δημήτρη για τη διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, ανέφερε το πόσο σημαντικό στοιχείο είναι η σωστή διατροφή καθώς όπως είπε, ολοένα και συχνότερα οι διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται τόσο με την αιτιολογία, όσο και με την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, η επιστήμη της Διατροφολογίας αποδεικνύεται ως ένα σημαντικό μέσο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων όπως είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Κλείνοντας την όμορφη παρουσίαση η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Βασιλική Μαράκα, ευχαρίστησε από καρδιάς το Δημήτρη Γρηγοράκη για τις πολύτιμες συμβουλές του και την Ντίνα Νικολάου που δημιούργησε τις 20 μοναδικές πρωτότυπες συνταγές, για να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Και φυσικά, τη Roche Hellas, καθώς με την πολύτιμη υποστήριξη της εκδόθηκε αυτό το βιβλίο συνταγών.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των συνταγών για τους ασθενείς η κα. Νικολάου μαγείρεψε κάποιες εξ αυτών με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι να γευτούν πραγματικά νόστιμα πιάτα που μπορεί ο καθένας από εμάς να φτιάξει στο σπίτι του.