Skip to main content

Αμυγδαλέζα: Λύκος εγκλωβίστηκε σε έκταση της αστυνομίας – Απομακρύνθηκε στο δάσος

Φωτ. Facebook/ Καλλιστώ
Εικόνα από την επιχείρηση σύλληψης, ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης του λύκου. Φωτ. Facebook/ Καλλιστώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Καλλιστώ», ο λύκος, ηλικίας περίπου δύο ετών και βάρους 28 κιλών, επανεντάχθηκε σε δασική περιοχή

Στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα είχε εγκλωβιστεί επί δύο εβδομάδες ένας νεαρός λύκος, ο οποίος απομακρύνθηκε έπειτα από επέμβαση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, ο λύκος, ηλικίας περίπου δύο ετών και βάρους 28 κιλών, επανεντάχθηκε σε δασική περιοχή, αφού τοποθετήθηκε σε αυτόν δορυφορικό κολάρο για την παρακολούθηση του.

Η επιχείρηση παγίδευσης του ζώου ξεκίνησε την 27η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ υποστηρίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο λύκος – πιθανώς σε αναζήτηση χώρου όπου θα ένιωθε ασφάλεια από αδέσποτα σκυλιά και από άλλους λύκους- εγκλωβίστηκε στην έκταση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αστυνομία ενημέρωσε τη Δασική Υπηρεσία και ακολούθως ειδοποιήθηκε η «Καλλιστώ» που με την ομάδα άμεσης επέμβασης για τον λύκο του έργου «LIFE Wild Wolf», μετέβη στο σημείο υπό την καθοδήγηση του συνεργάτη της οργάνωσης δρ. Γιώργου Ηλιόπουλου.

Τοποθετήθηκαν ειδικές παγίδες προκειμένου να αιχμαλωτιστεί το ζώο οι οποίες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση από στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ και τελικά, χθες το απόγευμα, ο λύκος έπεσε σε μια παγίδα, ναρκώθηκε, ραδιοσημάνθηκε και απελευθερώθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της ραδιοσήμανσης, της μεταφοράς και της ανάνηψής του σε μία νέα περιοχή είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.