Skip to main content

Πρέσπες: Αρκουδάκι απελευθερώθηκε από παράνομη θηλιά για αγριογούρουνα

LIFE arcprom

Παρόλο που ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του κι έτσι αμέσως μετά τη νάρκωση του, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωσή του.

Αρκουδάκι ηλικίας περίπου ενάμισι έτους απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα του έργου Life Arcprom στην περιοχή των Πρεσπών, ενημερώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ».

Το ζώο είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλειά – παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα – στην παραλίμνια ζώνη μεταξύ Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας. Στελέχη του δασαρχείου Φλώρινας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα του έργου Life Arcprom συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σε μία επιχείρηση που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες και είχε ευτυχή κατάληξη.

Το ζώο εντοπίστηκε το πρωί της 2ας Απριλίου, κατά τη διάρκεια οργώματος από γεωργό, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Η Εταιρεία ενημέρωσε το δασαρχείο Φλώρινας και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η οποία ήρθε σε επαφή με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ». Με τη συνδρομή συνεργάτη κτηνιάτρου από την Καστοριά, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα του έργου Life Arcprom, η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Τα μέλη της ΟΑΕ διαπίστωσαν ότι, παρόλο που το αρκουδάκι ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του κι έτσι αμέσως μετά τη νάρκωση με ειδικό αναισθητικό όπλο, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωσή του.

Στο αρκουδάκι (θηλυκό, βάρους 45 κιλών) δεν τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο που θα κατέγραφε την κίνησή του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του (περίπου ενάμισι έτους).

«Δυστυχώς τα περιστατικά εγκλωβισμού άγριων ζώων σε παράνομες παγίδες συνεχίζουν να συμβαίνουν! Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη, είτε πρόκειται για κυνήγι, είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή» τονίζουν οι εταίροι του Life Arcprom. Όπως υπενθυμίζουν, το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας της αγροτικής παραγωγής είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο Life Arcprom υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο), με τη συμμετοχή των αρμόδιων Μονάδων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Life Arcprom ευχαριστεί δημόσια όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το δασαρχείο Φλώρινας και τον κτηνίατρο Γιώργο Χαστά, καθώς, «χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους, η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής».