Skip to main content

Φατίχ Μπιρόλ: Μάχη για την «καθαρή ενέργεια»

REUTERS/Isabel Kua/

Έχει γίνει ο «απροσδόκητος ήρωας» στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης: Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), δίνει μάχη υπέρ της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, χωρίς να φοβάται αν θα δυσαρεστήσει τους κολοσσούς των ορυκτών καυσίμων.

«Είμαι πολύ ειλικρινής και πιστεύω στα νούμερα», λέει ο 65χρονος Τούρκος οικονομολόγος, που ηγείται του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο του 2015. Μέχρι τότε ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΙΕΑ και στη συνέχεια ο δρ. Μπιρόλ  ανέλαβε να «εκσυγχρονίσει τη στρατηγική του».

«Δεν συμφωνούν όλοι μαζί μας, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την αυστηρότητα των αναλύσεών μας», σημειώνει ο Μπιρόλ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στις συστάσεις του, ένα συγκλονιστικό μήνυμα: «Απαρνηθείτε «τώρα» κάθε έργο εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου» . Τα υπόλοιπα «είναι το «Parole, parole, parole» (λόγια, λόγια, λόγια), το τραγούδι της Δαλιδά», λέει στο AFP.

Σήμερα, ο Φατίχ Μπιρόλ είναι παντού. Στο Νταβός, στο G20, στα Ηνωμένα Έθνη, υπερασπίζεται την ενεργειακή μετάβαση. «Θέλω να κάνω τον ΙΕΑ  ηγέτη στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια: επειδή το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την ενέργεια». Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, «είναι καιρός να βγούμε με έναν οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι ,για να μεταμορφώσουμε την ενέργεια».

Το σημείο καμπής για τον  Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ήταν τον Μάιο του 2021, με τη δημοσίευση ενός οδικού χάρτη «για την ουδετερότητα του άνθρακα το 2050». Αυτή η έκθεση άνοιξε «το παράθυρο των δυνατοτήτων» για την ταχεία ανάπτυξη της ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, σημειώνει ο Γκέρνοτ Βάγκνερ ,οικονομολόγος στο Columbia Business School.

Αυτός ο οδικός χάρτης έχει γίνει σημείο αναφοράς για επενδυτές και  κυβερνήσεις, αλλά ήταν ένα σοκ για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Φατίχ Μπιρόλ γνωρίζει καλά τους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κυρίως έχοντας εργαστεί για έξι χρόνια στον ΟΠΕΚ. «Τους λέω να διαφοροποιηθούν, γιατί η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί, απλά κοιτάξτε την άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι καλοί φίλοι λένε την αλήθεια», τονίζει ο Τούρκος οικονομολόγος.

Ο Φατίχ Μπιρόλ συμπεριλήφθηκε εφέτος στις 100 κορυφαίες προσωπικότητες με επιρροή, από  το αμερικανικό περιοδικό Time.

Για τους υπερασπιστές του κλίματος, ο άνδρας έχει γίνει ένας «απροσδόκητος ήρωας». Όπως σχολιάζει γελώντας ο ίδιος,« το ήρωας είναι πάρα πολύ, το «απροσδόκητο» είναι λίγο».

«Εντιμος διαιτητής»

Στο κτίριο του IEA στο Παρίσι, σχεδόν 300 ειδικοί παράγουν αναλύσεις και προβολές όλο το χρόνο και  δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές προς τις διάφορες χώρες. Ο ρόλος του; Αυτός του «έντιμου διαιτητή, που λέει τι δουλεύει και τι όχι», συνεχίζει ο δρ. Μπιρόλ, που δεν κρύβει επίσης το πάθος του για το ποδόσφαιρο.

«Λατρεύω τη δουλειά μου, την αγαπώ, γιατί κάνει τη διαφορά». Με ένα μειονέκτημα: «Λόγω της δουλειάς μου δεν μπορώ να δω πολλούς αγώνες της Γαλατασαράι», αστειεύεται ο Μπιρόλ, που στα νιάτα του ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής.