Skip to main content

Αυστρία: Προειδοποίηση ειδικών – «Χωρίς πάγο» η χώρα σε 45 χρόνια

Φωτ. EPA/DANIEL KOPATSCH

Η συρρίκνωση των παγετώνων τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιταχυνθεί

Προειδοποίηση πως η Αυστρία πρόκειται να γίνει σε μεγάλο βαθμό μια χώρα «χωρίς πάγο» απηύθυναν ειδικοί, μελετώντας στοιχεία για τους παγετώνες των Άλπεων.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε έκθεσή του το Αυστριακό Alpine Club (OeAV) σημειώνει ότι η υποχώρηση των παγετώνων τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιταχυνθεί.

Η μελέτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσε ότι 93 αυστριακοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά 23,9 μέτρα κατά μέσο όρο πέρυσι. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη υποχώρησή τους από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1891.

«Σε 40 έως 45 χρόνια, όλη η Αυστρία θα είναι σχεδόν χωρίς πάγο»

Δεδομένης της ανόδου της θερμοκρασίας στις Άλπεις, οι παγετώνες στην Αυστρία θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε 45 χρόνια, προειδοποίησε το Alpine Club, προσθέτοντας ότι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος υιοθετήθηκαν πολύ αργά.

«Σε 40 έως 45 χρόνια, όλη η Αυστρία θα είναι σχεδόν χωρίς πάγο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Andreas Kellerer-Pirklbauer, επικεφαλής της υπηρεσίας μέτρησης παγετώνων του Alpine Club.

Στη γειτονική Ελβετία, οι αλπικοί παγετώνες έχουν χάσει το 10% του όγκου τους μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.