Skip to main content

«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά στο όριο»: Η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ η τελευταία 10ετία

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Κόκκινο συναγερμό» κρούει η κοινότητα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού

Η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η δεκαετία 2014-2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην τελευταία ετήσια έκθεση για την «Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος», οι ερευνητές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) περιέγραψαν πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023 προκάλεσαν όλεθρο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά -αν και σε προσωρινή βάση αυτή τη στιγμή- στο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η γ.γ. του WMO, Σελέστ Σάουλιο. «Η κοινότητα του WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο» τόνισε, σύμφωνα με το CNBC.

Ρεκόρ σε πολλούς δείκτες

Σύμφωνα με τον WMO, ρεκόρ καταρρίφθηκαν σε δείκτες όπως τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία των ωκεανών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η υποχώρηση των παγετώνων.

Ο Οργανισμός επιβεβαίωσε ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και σημείωσε ότι η περίοδος από το 2014 έως το 2023 αντικατοπτρίζει επίσης την πιο θερμή 10ετία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2023 έφτασε στους 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οριακά κάτω από το βασικό όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ακραίες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση, κινητήρια δύναμη της οποίας θεωρείται η καύση ορυκτών καυσίμων.