Skip to main content

COP28: Τα ορυκτά καύσιμα στο επίκεντρο – «Θέστε φιλόδοξους στόχους», λέει ο ΟΗΕ

REUTERS/Thomas Mukoya

«Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή»

Συνεχίζονται οι εργασίες της COP28 στο Ντουμπάι, με τους συμμετέχοντες να προσπαθούν να βρουν κοινή συνισταμένη κυρίως αναφορικά με το θέμα των ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο ο ΟΗΕ, ζήτησε από τις χώρες που μετέχουν στις συνομιλίες να σταματήσουν να προσποιούνται, να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο ώστε να τελειώσει «η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε», όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Σάιμον Στιλ, καθώς η ένταση σχετικά με το μέλλον του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου ήρθε στο προσκήνιο.

Η διάσκεψη πλησιάζει στο μέσον της διάρκειάς της και ολοκληρώνεται στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από αντιδράσεις, παρασκηνιακές συνομιλίες και κατηγορίες για lobbying.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή», δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως ο Νοέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας του πιο θερμού φθινοπώρου που έχει καταγραφεί ποτέ και πως το 2023 είναι το θερμότερο έτος από την αρχή της καταγραφής δεδομένων.

Επίσης, η δεκαετία μεταξύ 2011 και 2020 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για την ξηρά και τους ωκεανούς του πλανήτη, καθώς ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής «αυξήθηκε ανησυχητικά», σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο στο Ντουμπάι αναμένεται να παραδώσουν την εργασία τους στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση για το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια τελική συμφωνία της COP28.

«Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι… αλλά είναι μια μεγάλη σακούλα ευχολογίων και βαριά σε προσποιήσεις. Το κλειδί τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάχυ», είπε ο Στιλ.

Με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται μακράν από την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ο Στιλ κάλεσε τις αντιπροσωπείες να καταγράψουν ουσιαστική πρόοδο.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τα μέρη θα πρέπει να το ξηλώσουν αυτό, αλλά θα πρέπει να έρθουν με μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

Την, Τρίτη, ένα αρχικό σχέδιο κειμένου παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Η Υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus ανέφερε πως μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες για το 2023 είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

«Το 2023 έχει καταγράψει έξι μήνες και δύο εποχές ρεκόρ θερμοκρασιών», ανέφερε σε μια δήλωση η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες. «Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, που περιλαμβάνουν και δύο ημέρες θερμότερες από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν πως το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP