Skip to main content

COP28: Αριθμός ρεκόρ των λόμπι των ορυκτών καυσίμων στη διάσκεψη

(REUTERS/Thaier Al-Sudani)

2.456 λομπίστες υπέρ των ορυκτών καυσίμων αναφέρονται στον προσωρινό κατάλογο των συμμετεχόντων

Πάνω από 2.500 λομπίστες που υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα έλαβαν διαπίστευση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, καταγράφοντας νέο ρεκόρ για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28).

Ο συνασπισμός Kick Big Polluters Out ( KPPO), που συσπειρώνει μεταξύ άλλων τις ΜΚΟ: Global Witness, Greenpeace, ActionAid και Transparency International, αναφέρει ότι 2.456 λομπίστες υπέρ των ορυκτών καυσίμων αναφέρονται στον προσωρινό κατάλογο των συμμετεχόντων που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «πιθανώς, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος του πραγματικού, καθώς ανάλυσή του βασίζεται αποκλειστικά σε δημόσια δεδομένα».

Μόνο οι αντιπροσωπείες από τη Βραζιλία (πάνω από 3.000 άτομα) και τα Εμιράτα (σχεδόν 4.500) είναι μεγαλύτερες από τους λομπίστες των ορυκτών καυσίμων, οι οποίοι ξεπερνούν αριθμητικά τις αντιπροσωπείες από τις «10 πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή», που είναι 1.509 σύνεδροι συνολικά.

Από τη Γαλλία μετέχει στη διάσκεψη ο Πατρίκ Πουαγιανέ, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, από την Ιταλία, στελέχη από την Eni και η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε υπαλλήλους από την BP, την Eni και την ExxonMobil, σύμφωνα με την KPPO.

Επαγγελματικές οργανώσεις με καθεστώς παρατηρητή στην COP28 έφεραν επίσης το σύνολο των εργαζομένων τους από τη Shell, την TotalEnergies και την Equinor.

Η ανάλυση των ΜΚΟ δεν λαμβάνει υπόψη τους λομπίστες από άλλους ρυπογόνους τομείς, αλλά υπολογίζει «κάθε άτομο που μπορεί εύλογα να έχει ως στόχο να επηρεάσει» την COP28 «προς το συμφέρον των εταιρειών ορυκτών και των μετόχων τους».

«Πιστεύετε πραγματικά ότι η Shell, η Chevron ή η ExxonMobil στέλνουν λομπίστες για να παρακολουθούν παθητικά τις συζητήσεις;» διερωτάται η Αλέξια Λεκλέρκ, συνιδρυτής του Start: Empowerment, την οποία αναφέρει η KBPO στο δελτίο τύπου της. «Είναι ο λόγος για τον οποίο το COP28 βρίσκεται σε μια ομίχλη άρνησης του κλίματος και όχι στην πραγματική ζωή», προσθέτει.