Skip to main content

COP28: Κρίσιμη σύνοδος για το κλίμα, με πρόεδρο τον επικεφαλής των κρατικών πετρελαίων

REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

Ο 49χρονος Αλ Τζάμπερ προεδρεύει της Συνόδου για το Κλίμα

Διάφορα έχουν ειπωθεί για τη Σύνοδο COP28 για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου την Πέμπτη έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Ίσως φαντάζει ασυνήθιστη η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη Σύνοδο. Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως ίσως είναι, πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τον Αχμέτ αλ Τζαμπέρ για να ηγηθεί της COP28.

Ποιος είναι ο αλ Τζαμπέρ; Είναι ο επικεφαλής μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου στον κόσμο, της Adnoc, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των Εμιράτων, που παράλληλα είναι και η 12 μεγαλύτερη στον κόσμο.

Συν, είναι πρόεδρος στην κρατική εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Masdar.

Ο Σουλτάνος Αλ Τζάμπερ – REUTERS/Christophe Van Der Perre//File Photo

Οι αντιδράσεις για τη διεξαγωγή της COP στο Ντουμπάι είναι πολλές. Φωνές μιλούν για σύγκρουση συμφερόντων, ενώ ήρθε και ένα δημοσίευμα του BBC να πει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο του οικοδεσπότη της COP28 και να συνάψουν συμφωνίες με άλλα έθνη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά κατηγορούν τα ΗΑΕ για… lobbying.

«Δεν είναι σαφές σε πόσες περιπτώσεις ο Δρ. Τζαμπέρ και οι συνάδελφοί του έθεσαν πράγματι αυτά τα ζητήματα στις συναντήσεις της COP28 με ξένες κυβερνήσεις. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένα έθνος έδωσε συνέχεια στις εμπορικές αυτές συνομιλίες» αναφέρει το δημοσίευμα

Άλλοι πάλι, συμφωνούν να γίνει η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Ντουμπάι, με δεδομένη την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, και τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 43% ως το 2030.

Η Διάσκεψη αναμένεται να έχει συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ. Παρόντες αναμένεται να είναι ο Κάρολος Γ’ της Αγγλίας και ο πάπας Φραγκίσκος.

Μεγάλος όμως απών, «λόγω υποχρεώσεων», ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.