Skip to main content

Μπάιντεν: Η αύξηση της θερμοκρασίας, πιο τρομακτική κι από έναν πυρηνικό πόλεμο

REUTERS/Evelyn Hockstein

Καμπανάκι για το κλίμα από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ.

Η παγκόσμια θερμοκρασία που αυξάνεται περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου τις επόμενες δύο δεκαετίες είναι κάτι πιο τρομακτικό ακόμη κι από έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Βιετνάμ.

«Η μόνη υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, κι είναι ακόμη πιο τρομακτική από έναν πυρηνικό πόλεμο ,είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό τα επόμενα 20-10 χρόνια», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο JW Marriott Hotel Hanoi στο Ανόι του Βιετνάμ, την Κυριακή.

«Αυτό θα ήταν πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής από αυτό», είπε ο Μπάιντεν.

«Οπότε, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο μεταξύ».

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Βιετνάμ ήρθε αφού βρισκόταν στην Ινδία για μια συγκέντρωση της G20. Στα σχόλιά του την Κυριακή στο Βιετνάμ σημείωσε την αυξανόμενη παγκόσμια εστίαση στην κλιματική αλλαγή.

«Πολλοί από εσάς που είστε εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής έχετε ασχοληθεί εδώ και πολύ καιρό. Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα καθόσασταν σε μια διάσκεψη της G20 όπου όλοι ήταν απασχολημένοι με την έννοια της υπερθέρμανσης του πλανήτη;» ρώτησε ο Μπάιντεν. «Ούτε για αστείο. Το σκεφτήκατε ποτέ αυτό;»

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι η Γη μόλις γνώρισε τους πιο ζεστούς τρεις μήνες που έχει καταγραφεί.

Στα σχόλιά του στο Ανόι, ο κ. Μπάιντεν μίλησε για τη σημασία των πλουσιότερων εθνών να υποστηρίζουν τα λιγότερο πλούσια έθνη να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν έχουμε την οικονομική ικανότητα, εμείς – αυτά τα έθνη (που την έχουν) θα πρέπει να συνενωθούν και να βοηθήσουν τα έθνη που δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν – τα οικονομικά μέσα και την υποδομή», είπε ο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από CNBC