Skip to main content

Ευρώπη: «Ακραίος κίνδυνος» λόγω καύσωνα στην Ισπανία

REUTERS/Guglielmo Mangiapne

Πέφτει η στάθμη του Ρήνου. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην Ιταλία.

Εκτός της Ελλάδας, η ακραία ζέστη θα συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Γερμανία και τις Άλπεις πιέζουν τα επίπεδα νερού στον Ρήνο.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου στην  Ανδαλουσία την Τετάρτη, ωθώντας την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet να εκδώσει μια προειδοποίηση «ακραίου κινδύνου» για την περιοχή. Οι θερμοκρασίες σε Ιταλία, Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες θα είναι έως και 7 βαθμούς πάνω απ’ το κανονικό.

Η κλιματική αλλαγή φέρνει άλλο ένα καλοκαίρι ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, θέτοντας σε πίεση τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών. Αυτό συμβαίνει καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων από την Κίνα μέχρι το Τέξας και πιέζοντας πόρους όπως το νερό.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κορυφωθούν στους 34 βαθμούς στη Φρανκφούρτη το Σάββατο, περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της σεζόν. Η ζέστη στη Ρώμη θα φτάσει τους 36,5 βαθμούς την Τρίτη, με υψηλότερες θερμοκρασίες να προβλέπονται τις επόμενες ημέρες για τη Σαρδηνία και μια σειρά από άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Η ζέστη μειώνει τα επίπεδα του νερού στον Ρήνο, μια κρίσιμη εμπορική αρτηρία για την Ευρώπη. Ο δείκτης στο Kaub – ένα βασικό σημείο στον ποταμό δυτικά της Φρανκφούρτης – έπεσε κάτω από το 1 μέτρο (3,3 πόδια) την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Δεν ψήνεται όλη η Ευρώπη πάντως. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες θα παραμείνουν πιο χαμηλά από το συνηθισμένο τις επόμενες 10 ημέρες, με το Λονδίνο έως και 4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον εποχιακό κανόνα.

Πηγή: Bloomberg