Skip to main content

Πρωτοφανής καταρρακτώδης βροχή στη Γροιλανδία λιώνει ταχύτερα τους πάγους

Στις υψηλότερες χιονισμένες οροσειρές της Γροιλανδίας ξέσπασε το περασμένο Σάββατο 21 Αυγούστου η πιο  δυνατή μπόρα και βροχόπτωση που έχει υπάρξει από τότε που καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα στη Γροιλανδία δηλαδή τα τελευταία εβδομήντα έτη.

Η πρωτοφανής σε ένταση βροχή προκάλεσε την επιτάχυνση του λιώσιμου των πάγων που συντελείται στη Γροιλανδία και εκτιμάται ότι την Κυριακή που μας πέρασε έλιωσαν εξαιτίας της βροχής ποσότητες πάγων επτά φορές μεγαλύτερες από τις ποσότητες που λιώνουν κατά μέσο ημερησίως αυτή την χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC)  που κάνει τις σχετικές μετεωρολογικές καταγραφές και μετρήσεις το φαινόμενο που συνέβη αποτελεί απόδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται και μάλιστα με ταχύ ρυθμό.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μια ή δύο θερμές δεκαετίες στη σειρά σε κάποιο ακαθόριστο κλιματικό μοτίβο. Παρακολουθούμε φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί για τουλάχιστον μια χιλιετία και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει αν δεν βρούμε τρόπο να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε στον αέρα» αναφέρει ο Τεντ Σκάμπος, κρουφαίο στέλεχος του NSIDC.

Στις 28 Ιουλίου η Γροιλανδία έχασε μια τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Το Ινστιτούτο Έρευνας των Συνεπειών Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ προειδοποιεί ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας.