Skip to main content

Καμπανάκι κινδύνου της Unesco για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Η Unesco θέλει να εντάξει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς για να τον προστατέψει. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Το 1998 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έκανε μαζικά την εμφάνιση του το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση). Τα κοράλλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι οργανισμοί και οι αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον τα επηρεάζει γρήγορα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λειτουργεί τοξικά για τα κοράλλια που βασίζουν την ύπαρξη τους σε άλγη (φύκια) που τους παρέχουν τροφή και τους δίνουν το χρώμα τους. Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.

Έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα μεγάλης έκτασης κρούσματα λεύκανσης τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο τα τελευταία 23 έτη με αποτέλεσμα να έχει ήδη καταστραφεί πολύ μεγάλο μέρος του με πολλούς ειδικούς να θεωρούν ότι πρόκειται για καταστροφή που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Η Unesco αποφάσισε να αναλάβει δράση και όπως έγινε γνωστό στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της που θα γίνει τον Ιούλιο θα τεθεί προς ψήφιση η πρόταση ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος να μπει στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η κίνηση αυτή έχει φέρει σε αντιπαράθεση την Unesco με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η κυβέρνηση της νησιωτικής ηπείρου δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την προστασία του υφάλου και παράλληλα δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ακόμη δεν έχει αποδεχτεί να υπογράψει την συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, υποβαθμίζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος και δηλώνει κάθετα αντίθετη στην ένταξη του στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλία Σούζαν Λέι υποστηρίζει ότι υπάρχουν περί τους 80 κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και είτε θα έπρεπε να μπουν όλοι σε αυτή την λίστα είτε κανένας και ότι με την πρόταση της η Unesco στοχοποιεί την Αυστραλία. Πάντως τόσο διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί αλλά και πολιτικοί ηγέτες έχουν καταγγείλει δημόσια την Αυστραλία ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής αλλά και όσες κινήσεις κάνει γίνονται με αργούς ρυθμούς.