Skip to main content

Η προμήθεια θαλασσινών μεταβάλλεται από την κλιματική αλλαγή

Η παγκόσμια προμήθεια θαλασσινών πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της οξύτητας των ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην Ιαπωνία από το πρόγραμμα Νηρέα (Nereus), μια διεθνή ερευνητική ομάδα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Nippon. Το πρόγραμμα Νηρέας δημιουργήθηκε για να μελετήσει το μέλλον των ωκεανών του πλανήτη και των αποθεμάτων θαλασσινών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελλοντική προμήθεια θαλασσινών θα μεταβληθεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή του κλίματος, την υπεραλίευση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Τα είδη ψαριών που θα έχουμε στο τραπέζι μας θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τσέουνγκ, συνδιευθυντής του προγράμματος Νηρέα. «Θα αλιεύονται περισσότερα είδη θερμών νερών, με μικρότερο μέγεθος, και αυτό θα επηρεάσει τόσο τα εγχώρια αποθέματα όσο και τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει την κλιματική αλλαγή του κλίματος, την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, την υπεραλίευση και την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ως τους πρωτογενείς παράγοντες της μεταβολής των ωκεανών. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της αλιείας σε πολλές περιοχές και θα μεταβάλουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τις δομές της τροφικής αλυσίδας.

Η μελέτη προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την καλύτερη προετοιμασία των κοινοτήτων στο μέλλον, όπως τη βελτίωση της διαχείρισης των ωκεανών σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης αλιείας, και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα παγκόσμια θαλάσσια οικοσυστήματα έχουν ήδη μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό από την υπεραλίευση», δήλωσε ο Ντάνιελ Πώλι, σύμβουλος της έρευνας. «Αυτή η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να ασχοληθεί επίσης με το πρόβλημα του διοξειδίου του άνθρακα», πρόσθεσε.