Skip to main content

Εκατοντάδες ποτάμια γεμίζουν με πλαστικά τους ωκεανούς

Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αντικειμένων και πλαστικών υλών κάθε είδους καταλήγουν στους ωκεανούς.Πριν από τρία χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση μια μελέτη η οποία ανέφερε ότι το 90% των πλαστικών στους ωκεανούς το ρίχνουν μόλις δέκα ποταμοί του πλανήτη.

Μια νέα μεγάλη έρευνα στην οποία πήραν μέρος επιστημονικά ινστιτούτα από την Ολλανδία και την Γερμανία αλλάζει αυτή την εικόνα. Η νέα μελέτη μειώνει κατά δέκα τοις εκατό το ποσοστό των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς από τους ποταμούς. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της μελέτης είναι ότι αυτό το 80% των πλαστικών δεν φτάνει στους ωκεανούς από ελάχιστα ποτάμια αλλά από 1,656.

Σύμφωνα με την μελέτη οι ποταμοί της Δυτικής Αφρικής και εκείνοι της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι εκείνοι που μεταφέρουν στους ωκεανούς τις περισσότερες ποσότητες πλαστικών. Παρά την μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ποταμών που μεταφέρουν πλαστικά στους ωκεανούς σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη η ερευνητική ομάδα της νέας μελέτης αναφέρει ότι τα 1,616 ποτάμια αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ποταμών του πλανήτη και άρα είναι εφικτή μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν να βρουν λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος αναπτύσσοντας διάφορες δράσεις και προτείνοντας διαφόρων ειδών ιδέες. Όμως ο εντοπισμός της πηγής του προβλήματος είναι σίγουρα μια εξέλιξη που βοηθά στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του.

Πρωταθλήτρια στην μόλυνση των ωκεανών με πλαστικά οι είναι Φιλιππίνες με τα 4,480 ποτάμια της να διοχετεύουν στους ωκεανούς περίπου 400 χιλιάδες τόνους πλαστικών ετησίως. Ακολουθούν τα ποτάμια της Ινδίας με περίπου 127 χιλιάδες τόνους πλαστικών, τα ποτάμια της Μαλαισίας με περίπου 73 χιλιάδες τόνους και τα ποτάμια της Κίνας με περίπου 71 χιλιάδες τόνους πλαστικών.

Ένας μικρός ποταμός με μήκος 30 χλμ. ο Pasig στις Φιλιππίνες είναι σύμφωνα με την νέα μελέτη αυτός που ρίχνει τα περισσότερα πλαστικά στους ωκεανούς και όχι ο μήκους 6,3 χιλιάδων χλμ. Γιανγκτσέ στην Κίνα που θεωρούνταν μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος ρυπαντής των ωκεανών με πλαστικά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι για μια σειρά από λόγους είναι τα μικρά ποτάμια που κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά και όχι τα πολύ μεγάλα.