Skip to main content

Συμφώνησαν Τραμπ-Μπάιντεν: «Κλείδωσε» για τον Ιούνιο το debate

Shutterstock Illustration

Η συμφωνία δεν διασφαλίζει ότι το debate θα πραγματοποιηθεί

Έχοντας περάσει μήνες αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή για το πότε και πού θα διεξαχθεί το debate, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να συμφωνούν σε χρόνο και τόπο μέσα σε λίγα λεπτά την Τετάρτη, προετοιμάζοντας την πιθανότητα μιας αναμέτρησης με υψηλά ρίσκα στα τέλη Ιουνίου.

Το επιτελείο του πρώην προέδρου -Ντόναλντ Τραμπ- ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση για να συζητήσει με τον νυν πρόεδρο στο CNN στις 27 Ιουνίου.

Όχι ένα αλλά…δύο debate με τον Τραμπ θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Η συμφωνία δεν διασφαλίζει ότι το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί

Μπορεί η συμφωνία να μην διασφαλίζει ότι το debate θα πραγματοποιηθεί. Αλλά σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και των δύο στρατοπέδων να γίνει μια δημόσια…αναμέτρηση.

Ο Μπάιντεν, νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο προτεινόμενο πρόγραμμα της Επιτροπής για τα προεδρικά debate και, αντ’ αυτού, θα συμφωνήσει σε δύο φόρουμ με τον Τραμπ: το ένα τον Ιούνιο και το άλλο τον Σεπτέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt ότι θα προτιμούσε ένα δίωρο debate και ότι αμφιβάλλει αν ο Μπάιντεν θα συζητούσε τελικά μαζί του.

«Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσει», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα μπορούσε κάλλιστα να το τελειώσει, πιθανώς θα έπρεπε να το κάνει νωρίς για να μπορέσει, ξέρετε, γιατί δεν πρόκειται να βελτιωθεί».

Ο Τραμπ έχει ασκήσει στο παρελθόν έντονες επικρίσεις κατά της Επιτροπής για τις Προεδρικές Συζητήσεις -την οποία η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων αποκήρυξε πριν από δύο χρόνια και δήλωσε ότι οι υποψήφιοί της δεν θα συνεργάζονταν- υποστηρίζοντας ότι είναι προκατειλημμένη εναντίον του.

Αντίθετα, έχει υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα των debate της αρχίζει πολύ αργά, αφού έρχεται αφού σε αρκετές πολιτείες θα έχει ξεκινήσει η περίοδος της πρόωρης ψηφοφορίας.

Την Τετάρτη, ανανέωσε την κριτική του στην Επιτροπή, λέγοντας χωρίς να προσκομίσει στοιχεία ότι «η Επιτροπή πιάστηκε να με εξαπατά».

Που και πότε..

Με το πρώτο debate να φαίνεται ότι έχει τελειώσει, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πότε και πού Μπάιντεν και Τραμπ θα συζητήσουν για δεύτερη φορά το φθινόπωρο.

Δύο αντί για τέσσερεις

Η Επιτροπή είχε προγραμματίσει τέσσερις συζητήσεις – τρεις για τους υποψήφιους προέδρους και μία για τους συνυποψήφιούς τους – αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου.