Skip to main content

ΕΟΠ: «Εμφανής» στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς στην Ευρώπη και στο μέλλον θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές, προειδοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά προειδοποιήσεων, παραμονές της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, που αρχίζει την προσεχή εβδομάδα, στην Ντόχα.

Σημειώνοντας πως η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ο οργανισμός εκτιμά ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα μπορούσε να διευρύνει το ρήγμα μεταξύ των φτωχών και πλούσιων χωρών της ηπείρου, καθώς ο φτωχότερος Νότος πλήττεται περισσότερο από το υψηλό κόστος φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες και οι καύσωνες. Ταυτόχρονα, οι ίδιες χώρες έχουν στη διάθεσή τους λιγότερους πόρους για να αντεπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

«Όταν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν χώρες με περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής, οι συνέπειες αυτές μπορούν να είναι σοβαρές», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ευπάθειας των περιοχών της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή καταδεικνύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εδαφική συνοχή».

Σύμφωνα με τους 50 και πλέον ειδικούς που υπογράφουν την έκθεση του ΕΟΠ, την τελευταία δεκαετία, «η μέση θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που την καθιστά τη θερμότερη περίοδο στα χρονικά».

Το ίδιο διάστημα, βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη είδαν μεγαλύτερη βροχόπτωση. Στο Νότο, οι βροχές περιορίστηκαν, ενώ καταγράφηκαν περισσότεροι καύσωνες και δασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας συρρικνώνεται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό το περασμένο καλοκαίρι. Η ίδια τάση παρατηρείται και στην Αρκτική, όπου οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν πολύ ταχύτερα απ’ όσο προέβλεπαν επιστήμονες στο παρελθόν.

«Πρόκειται για τη γενικότερη εικόνα, όχι μόνο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC News η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ Τζάκλιν Μαγκλέιντ αναφερόμενη στις ενδείξεις ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές στην Ευρώπη. «Πρόκειται για πτυχές της ανθρώπινης υγείας, για τα δάση, τη στάθμη των υδάτων, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα – τα σημάδια έρχονται από όλο το φάσμα του περιβάλλοντος».

Οι συντάκτες τονίζουν ότι για να μετριαστούν οι συνέπειες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τις υποδομές των κρατών, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να καταρτιστούν αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής. Μεταξύ άλλων προτείνονται στρατηγικές αποδοτικότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, οικοδομικοί κανονισμοί τέτοιοι ώστε οι εγκαταστάσεις να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή η εισαγωγή και η επέκταση αντιπλημμυρικών έργων.