Skip to main content

Το 25 τοις εκατό των αυτοκινήτων προκαλούν το 90 τοις εκατό της ρύπανσης

Νέα μελέτη Καναδών ερευνητών αποκαλύπτει πως μόλις το 25 τοις εκατό των αυτοκινήτων στο δρόμο είναι υπεύθυνα για το 90 τοις εκατό της συνολικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας από οχήματα.

Συγκεκριμένα η έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρει πως το 95 τοις εκατό της αιθάλης, το 93 τοις εκατό του μονοξειδίου του άνθρακα και το 76 τοις εκατό των πτητικών οργανικών χημικών ουσιών, προκαλούνται από το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο, το αιθυλοβενζόλιο και τα ξυλόλια, συχνά είναι καρκινογόνοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκρεγκ Έβανς, υποστηρίζουν πως τα μελλοντικά μέτρα θα πρέπει να στοχεύσουν τα αυτοκίνητα που προκαλούν την πλειοψηφία της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

«Τα πολύ λεπτά σωματίδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», δήλωσε ο Έβανς. «Επειδή είναι πάνω από 1000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να διεισδύουν βαθύτερα εντός του πνεύμονα και να ταξιδεύουν μέσα στο σώμα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατασκευή δρόμων κοντά σε ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ρύπανση του αέρα είναι προβληματική. Πολυσύχναστοι δρόμοι κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, και κατοικίες φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες πληθυσμών με προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα.

«Το πιο εκπληκτικό πράγμα που διαπιστώσαμε ήταν το πόσο ευρύ ήταν το φάσμα των εκπομπών», δήλωσε ο Έβανς. «Εξετάζοντας τα καυσαέρια που προέρχονται από μεμονωμένα οχήματα, είδαμε πολλές παραλλαγές. Ο τρόπος οδήγησης και επιτάχυνσης, η ηλικία και η συντήρηση του οχήματος, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε και που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ρύπανση».