Skip to main content

Θαλάσσια αντιπαράθεση για το πρώτο φορτίο πετρελαίου από την Αρκτική

Πλοίο με ακτιβιστές της Greenpeace έβαλε πλώρη, το απόγευμα της Δευτέρας, από το Ρότερνταμ με κατεύθυνση τη Βόρειο Θάλασσα, απ’ όπου αναχώρησε προ ημερών το πρώτο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο από την Αρκτική. Η περιβαλλοντική οργάνωση περιμένει ότι τα δύο πλοία θα «διασταυρωθούν» σε κάποιο σημείο, μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει τους σκοπούς της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας, η ρωσική Gazprom άρχισε να αντλεί πετρέλαιο στην Αρκτική, από την ίδια εξέδρα όπου, λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν συλληφθεί δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, κατόπιν συμφωνίας με τη γαλλική Total, το πρώτο φορτίο άρχισε το ταξίδι του για την Ευρώπη.

Στο πηδάλιο του Rainbow Warrior, του πλοίου της οργάνωσης, βρίσκεται ο Πίτερ Γουίλκοξ, ο οποίος ήταν μεταξύ των ατόμων που συνέλαβαν και φυλάκισαν οι ρωσικές αρχές έπειτα από δράση εναντίον των εξορύξεων στην Αρκτική. «Θέλουμε να συνοδεύσουμε το [ρωσικό] πλοίο στο λιμάνι του Ρότερνταμ», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένα από τα μέλη της οργάνωσης που ταξιδεύουν με σκοπό να «συναντήσουν» το δεξαμενόπλοιο. «Δεν αποκαλύπτουμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε, όμως σας διαβεβαιώ ότι θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι αυτό το πετρέλαιο είναι πολύ επικίνδυνο.»

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αρκτικής λέγοντας ότι κανείς ενεργειακός όμιλος δεν έχει την τεχνολογία ή τα μέσα να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Αναφερόμενη ειδικότερα στο κοίτασμα Πριραζλόμναγια, η Greenpeace υποστηρίζει πως ορισμένες από τις εξέδρες άντλησης είναι τόσο παλιές που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη εξόρυξη, πριν από 30 χρόνια.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του. Η Gazprom έχει υπολογίσει ότι, στην αρχική φάση των εξορύξεων, το κοίτασμα Πριραζλόμναγια θα μπορεί να δίνει περίπου 12.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 120.000 βαρέλια, το 2021.