Skip to main content

Ηφαιστειακό νησί επεκτείνεται και «καταπίνει» γειτονικό νησί

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο άρχισε να «αναδύεται» από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ονομάστηκε Νιιτζίμα και η αρχική τοποθεσία του ήταν μόλις 500 μέτρα από το υπάρχον – επίσης ηφαιστειακό – νησί Νισινο-σίμα, το οποίο εξερράγη και αναδύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια. Τώρα δορυφόρος κατέγραψε την ταχύτατη εξάπλωση του Νιιτζίμα, που είχε ως αποτέλεσμα την ένωσή του με το Νισινο-σίμα.

Αρχικά κάποιοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι το «νεογέννητο» νησί επρόκειτο να βυθιστεί και πάλι πολύ γρήγορα. Η εικόνα που έστειλε στη Γη ο δορυφόρος Landsat 8, ωστόσο, τους διαψεύδει: σύμφωνα με τη NASA, το Νιιτζίμα… κατάπιε το «αδελφό» νησί του, με αποτέλεσμα και τα δύο πλέον να έχουν μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο, ενώ ταχύτατα αυξάνεται και το ύψος του κοινού σχηματισμού, φθάνοντας πλέον τα 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι μεταβολές αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς στην περιοχή, στο δυτικό άκρο του «Δακτυλίου της Φωτιάς», η ηφαιστειακή δραστηριότητα εξελίσσεται με αμείωτη ένταση. «Η διακοπτόμενη, παλλόμενη μορφή του ηφαιστειακού νέφους ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη της ίδιας της ηφαιστειακής έκρηξης», εκτιμούν αξιωματούχοι από το Παρατηρητήριο της Γης στη NASA.

Το Νιιτζίμα βρίσκεται στη νησιωτική αλυσίδα Ογκασαβάρα, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, η οποία αποτελείται από 30 και πλέον υποτροπικά και τροπικά νησιά. Το νέο νησί αποτελείται από ηφαιστειακή λάβα και πέτρες, η θερμοκρασία των οποίων ενδέχεται να έφθανε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, όταν αναδύθηκαν, σύμφωνα με ειδικούς. Παρόμοιες εκρήξεις πριν από λίγες δεκαετίες δημιούργησαν μικροσκοπικά νησιά στα ύδατα της Ιαπωνίας, τα οποία έχουν έκτοτε εξαφανιστεί.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα παρόμοιο νησί εμφανίστηκε έπειτα από σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανοιχτά των ακτών του Πακιστάν. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της χώρας, η εξαφάνιση της μάζας λόγω διάβρωσης είναι θέμα χρόνου.