Τουλάχιστον 22 χώρες ενεργοποίησαν ή πρότειναν αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού που αποδυναμώνουν το περιβαλλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο, θέτοντας σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η Βραζιλία, η Ινδία και οι ΗΠΑ αποτελούν το επίκεντρο αυτού του ‘πισωγυρίσματος’ κατά την περίοδο της COVID, αναφέρουν οι συντάκτες εργασίας που εντάσσεται στην ευρύτερη έρευνα την οποία δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) για πώς επηρεάστηκαν οι προστατευόμενες περιοχές από την πανδημία.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα βλέμματα είναι προφανώς στραμμένα στον Covid … είχαμε κυβερνήσεις που μείωσαν τους προϋπολογισμούς ή αποδυνάμωσαν την περιβαλλοντική προστασία», ανέφερε η Μαριάνα Ναπολιτάνο Φερέιρα, επικεφαλής έρευνας στο WWF Brazil και μία από τους 150 ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση.
Η μελέτη έδειξε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο περά από απλά την αντιστροφή ή άρση μέτρων, με την κρίση να οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ δασοφυλάκων προστατευόμενων περιοχών, σε μειωμένες περιπολίες κατά της λαθροθηρίας και σε θανάτους στις κοινότητες γηγενών σε αυτά τα εδάφη.
Η Φερέιρα δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο το γεγονός πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα σταματούσε αυτή την αντιστροφή μέτρων που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στη Βραζιλία και την Ινδία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Οι συντάκτες της έρευνας επικαλούνται πρόταση που απεστάλη από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο που θα επιτρέπει την εξόρυξη μεταλλευμάτων, πετρελαίου και αερίου από αποθέματα σε εδάφη γηγενών.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες πρότεινε την απορρύθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας ενώ η προσοχή των Βραζιλιάνων ήταν στραμμένη στην πανδημία.
Αναφορικά με την Ινδία, οι συντάκτες επικαλούνται τουλάχιστον 31 προτάσεις για να ανοίξουν εθνικά πάρκα και καταφύγια σε υποδομές, έργα εξόρυξης και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης άνθρακα.
Σύμφωνα με έρευνα σε πάνω από 60 χώρες, πάνω από ένας στους τέσσερις δασοφύλακες είδαν τον μισθό τους να μειώνεται ή να καθυστερεί, ενώ το 20% ανέφεραν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς που συνδέονται με την πανδημία. Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν οι δασοφύλακες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Οκτώ χώρες στην Ευρώπης επιμέρισαν οικονομικούς πόρους για να επεκτείνουν ή να ενισχύουν προστατευόμενες περιοχές τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Το Πακιστάν και η Νέα Ζηλανδία συμπεριέλαβαν την προστασία του περιβάλλοντος στα πακέτα μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Δεκαεπτά χώρες διατήρησαν ή αύξησαν τη στήριξή τους σε προστατευόμενες περιοχές παρά την κρίση.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας, οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες προστατευόμενες περιοχές και να καταστήσουν τις υφιστάμενες οικονομικά βιώσιμες καθώς νέες ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν όταν δάση και άλλες άγριες περιοχές μετατρέπονται σε περιοχές για χρήση από τον άνθρωπο.
«Σε αυτή την περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσουμε και να σκεφτούμε πώς να ανοικοδομήσουμε», δήλωσε η Φερέιρα. «Πρέπει να δούμε (τις προστατευόμενες περιοχές) με άλλο μάτι».
Πηγές: ΑΜΠΕ,Thomson Reuters Foundation