Skip to main content

Παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρονικά απόβλητα

Ένας Βάσκος ερευνητής ανέπτυξε μια διαδικασία για την παραγωγή υδρογόνου από παλιές ηλεκτρονικές πλακέτες.

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως αεριοποίηση, χρησιμοποιεί ατμό για να διασπάσει τα πλαστικά εξαρτήματα των ηλεκτρονικών πλακετών, με τα μέταλλα πάνω στην πλακέτα να δρουν ως καταλύτες. Ως παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας απελευθερώνεται υδρογόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Άντονι Σαλμπιδεγκοϊτία του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων μετά από έρευνα στο Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, ενώ ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει ήδη καταχωρηθεί στην Ιαπωνία.

«Η αεριοποίηση των πλαστικών αποβλήτων έχει ήδη αναπτυχθεί σε βιομηχανικό επίπεδο στην Ιαπωνία», εξηγεί ο Σαλμπιδεγκοϊτία. «Για να εφαρμοστεί και στην Ευρώπη, εκτός από την απαραίτητη οικονομική επένδυση, θα πρέπει να προσδιορίσουμε εκ των προτέρων τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί το προϊόν καύσιμο», πρόσθεσε.

Εκτός από το να παρέχει μία εύκολα διαθέσιμη πηγή υδρογόνου, η συγκεκριμένη μέθοδος βοηθάει επίσης και στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, δημιουργείται μία τεράστια ποσότητα πλαστικών αποβλήτων, τα οποίο συχνά περιέχουν τοξικά συστατικά.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινή γνώση πως τα πλαστικά απόβλητα από τις ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν μεγάλες ποσότητες σπάνιων μετάλλων, καμία βιομηχανική μέθοδος που να μπορεί να εξάγει αυτά τα υλικά για επαναχρησιμοποίηση δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως έως τώρα.

Ο Σαλμπιδεγκοϊτία δήλωσε πως στο μέλλον θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μεθόδων για το διαχωρισμό των πιο σύνθετων τύπων σπάνιων μετάλλων που βρίσκονται σε αφθονία στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.