Skip to main content

Ιράκ: «Η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει αρχίσει», λέει επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα

REUTERS/Alaa Al-Marjani/File Photo

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το Ιράκ είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο στην κλιματική αλλαγή.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ακραία καλοκαιρινή ζέστη και η ρύπανση στο νότιο Ιράκ, όπου επισκέφθηκε, κατέστησαν σαφές ότι «έχει αρχίσει η εποχή του παγκόσμιου βρασμού», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα σχόλια του Τερκ ήρθαν στο τέλος μιας τετραήμερης επίσκεψης στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με ηγέτες και ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, μερικές φορές με καύσωνα 50C, για να συζητήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

«Στεκόμενος μέσα στην καυτή ζέστη σε αυτό το σημαδεμένο τοπίο, αναπνέοντας αέρα μολυσμένο από τις πολλές φωτοβολίδες αερίου που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή, ήταν σαφές για μένα ότι η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει πράγματι αρχίσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, αναφερόμενος στο διάστημα που πέρασε στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Βασόρας στο νότιο Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το Ιράκ είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο στην κλιματική αλλαγή.

Η μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει οδηγήσει σε χρόνια επίμονης ξηρασίας, με τα επίπεδα των υδάτων φέτος να είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το υπουργείο υδάτινων πόρων.

Οι δύο κύριοι ποταμοί του Ιράκ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης, διχοτομούν τη χώρα και γέννησαν μερικούς από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά τώρα είναι πολύ αδύναμοι για να διατηρήσουν τη γεωργία που κάποτε ανθούσε στις όχθες τους.

Η ξηρασία έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες να μεταναστεύσουν από τις υδάτινες οδούς και τους αναγνωρισμένους από την UNESCO βάλτους της χώρας, απειλώντας έναν τρόπο ζωής, ενώ η επιδείνωση της ζέστης οδηγεί σε όλο και πιο επικίνδυνες συνθήκες για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.