Skip to main content

ΗΠΑ: Μεγαλύτερες οι διαρροές μεθανίου από την παραγωγή φυσικού αερίου

Η Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) των Ηνωμένων Πολιτειών υποτιμά τις διαρροές μεθανίου από την παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 25 με 75%, όπως καταδεικνύει νέα αξιολόγηση περισσοτέρων από 200 μελετών για το θέμα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ίδρυμα που συνδέεται με την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking).

Σύμφωνα με ομάδα αμερικανών επιστημόνων, το φυσικό αέριο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή περισσότερο απ’ όσο υποστηρίζουν η EPA και η βιομηχανία και, σε κάποιες περιπτώσεις, περισσότερο απ’ ό,τι άλλες πηγές ορυκτών καυσίμων. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ο ανεφοδιασμός φορτηγών και λεωφορείων με φυσικό αέριο αντί για ντίζελ είναι πιθανό να αυξάνει τις εκπομπές, γιατί οι κινητήρες ντίζελ είναι σχετικά αποδοτικοί.

Ενώ το φυσικό αέριο ως καύσιμο στις μεταφορές παράγει 30% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το ντίζελ, η εξόρυξη και παραγωγή του μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροές μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου 30 φορές ισχυρότερου από το CO2. Έτσι, οι διαρροές ακυρώνουν τα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, βασίζονται σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια γύρω από τις διαρροές μεθανίου.

Η μελέτη ερευνητών από το Στάνφορντ, το MIT και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα του Τζορτζ Μίτσελ, του μηχανικού και επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στην εκμετάλλευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης.

Το μήνυμα της μελέτης προς τη βιομηχανία είναι ότι, ναι μεν το φυσικό αέριο είναι προτιμότερο π.χ. από το λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όμως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ελεγχθούν οι διαρροές.

«Ενώ η μελέτη μας βρήκε ότι οι διαρροές μεθανίου από το φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, η στροφή στο φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί μια θετική κίνηση για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», υποστήριξε μιλώντας στη Wall Street Journal ο Φράνσις Ο’ Σάλιβαν του MIT.