Skip to main content

COP26 – Προσχέδιο Συμφωνίας: Αυξημένες μειώσεις εκπομπών ρύπων από το 2022

Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στην Γλασκώβη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα προσχέδιο πολιτικής απόφασης, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει αυτές τις ημέρες και στο οποίο οι χώρες καλούνται να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδιά τους για την καταπολέμηση  της κλιματικής αλλαγής ως το τέλος του 2022.

Αυτό το κείμενο, που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική Προεδρία μετά από 10 ημέρες συζητήσεων στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, καλεί τις υπογράφουσες χώρες να «αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τα σχέδιά τους ώστε να τα καταστήσουν συμβατά με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την αύξηση της θερμοκρασίας, σαφώς κάτω από τους 2°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή και ει δυνατόν 1,5°C».

Το κείμενο, που κυκλοφόρησε από τον πρόεδρο του Cop26, Άλοκ Σάρμα, καλούσε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις τους το 2022, κάτι που θα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός. Τους ζητά επίσης να συμφωνήσουν σε μια ετήσια συγκέντρωση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου που θα επικεντρώνεται στην περαιτέρω αύξηση των φιλοδοξιών από τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο προσχέδιο υπενθυμίζεται επίσης στις χώρες ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού μπορούν να υποβάλουν νέες, πιο φιλόδοξες κλιματικές δεσμεύσεις οποιαδήποτε στιγμή και για πρώτη φορά καλούνται οι χώρες να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.

Η απόφαση που θα ληφθεί επισφραγίζοντας την COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη, προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να δεσμεύσει τις χώρες να κάνουν ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς στόχους τους για το κλίμα και την πιο φιλόδοξη δράση που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται να αναληφθεί για να αποτραπεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Διπλωμάτες από τις σχεδόν 200 χώρες που εκπροσωπούνται στην COP26 θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται το τελικό κείμενο που όλοι θα είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος το σαββατοκύριακο.

Πιο φτωχά και πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές κράτη έχουν απευθύνει έκκληση οι χώρες να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η ώθηση για πιο τακτικές αναθεωρήσεις των σχεδίων των χωρών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θεωρείται απαραίτητη, καθώς οι σημερινές δεσμεύσεις τους για το 2030 θα οδηγήσουν σε μια άνοδο κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Στο προσχέδιο, ζητείται επίσης από τις χώρες «να επιταχύνουν την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα», μια αξίωση των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και «παροτρύνει» τις ανεπτυγμένες χώρες «να αυξήσουν σταδιακά επειγόντως» την οικονομική τους υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Για «ελλείψεις» μιλούν οι παρατηρητές

Οι παρατηρητές είπαν ότι το προσχέδιο υπολείπεται σημαντικά από αυτό που χρειαζόταν. Η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, είπε ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια συμφωνία να «σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και να ελπίζουμε για το καλύτερο» και είπε ότι απαιτείται ισχυρότερη δράση για τη χρηματοδότηση και την προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένων «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων».

«Είναι ένα ευγενικό αίτημα οι χώρες ίσως, ενδεχομένως, να κάνουν περισσότερα το επόμενο έτος», είπε. «Αυτό δεν είναι αρκετά καλό και οι διαπραγματευτές δεν θα πρέπει καν να σκεφτούν να φύγουν από αυτή την πόλη μέχρι να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στη στιγμή. Γιατί σίγουρα αυτό δεν το κάνει.

»Μόλις είχαμε μια μελέτη ορόσημο που δείχνει ότι οδεύουμε προς αύξηση 2,4 βαθμών Κελσίου. Η δουλειά αυτής της διάσκεψης ήταν πάντα να μειώνει αυτόν τον αριθμό στους 1,5 C, αλλά με αυτό το κείμενο οι παγκόσμιοι ηγέτες το φέρνουν στο επόμενο έτος. Αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να βρουν, τότε δεν είναι περίεργο που τα παιδιά σήμερα είναι εξαγριωμένα μαζί τους».

Η Μόργκαν αναγνώρισε ότι το κείμενο ζητούσε μια ταχεία κατάργηση των επιδοτήσεων άνθρακα και ορυκτών καυσίμων, αλλά είπε ότι είναι πιθανό «ρυπογόνες χώρες όπως οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αυστραλίας θα εργαστούν για να καταστρέψουν αυτό το κομμάτι πριν κλείσει αυτή η διάσκεψη».

Ο Μπιλ Χέαρ, διευθύνων σύμβουλος της Climate Analytics, ενός από τους οργανισμούς πίσω από το CAT, είπε ότι το προσχέδιο δεν αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για να καλυφθεί το χάσμα εκπομπών του 2030.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της COP26 θα έπρεπε να είχε καλέσει όλες τις χώρες που δεν είχαν υποβάλει στόχους σύμφωνα με τον στόχο 1,5 C της συμφωνίας του Παρισιού και προειδοποίησε ότι η τρέχουσα διατύπωση υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να αναβληθούν περαιτέρω ενέργειες μέχρι το 2023.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να κληθεί να συγκαλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες στα τέλη του 2022 ειδικά για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο του μετριασμού και του χρηματοοικονομικού κενού το 2030», είπε. «Αν αυτό καθυστερήσει μέχρι το 2023, τότε η διαδικασία θα αντιμετωπιστεί πραγματικά μόνο με δέσμευση για το 2035 – σχεδόν 15 χρόνια μακριά».

Ο βουλευτής Εντ Μίλιμπαντ, σκιώδης γραμματέας επιχειρήσεων του Εργατικού Κόμματος, σχολιάζοντας το προσχέδιο, είπε: «Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν ένας καταστροφικός έλεγχος της πραγματικότητας για το τι πραγματικά παραδόθηκε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Απέχουμε χιλιόμετρα από εκεί που πρέπει να είμαστε για να μειώσουμε στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές αυτή τη δεκαετία.

»Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Δεδομένου ότι αυτή η σύνοδος κορυφής δεν θα προσφέρει τίποτα σαν αυτό που χρειαζόμασταν, τώρα πρέπει να στραφεί στη χάραξη ενός μονοπατιού έξω από τη Γλασκώβη που μπορεί να κρατήσει τον 1,5 εφικτό στόχο».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Γλασκώβη για μια μέρα την Τετάρτη, προέτρεψε τις χώρες να «αποσύρουν όλα τα εμπόδια» καθώς η σύνοδος κορυφής μπαίνει στις τελευταίες της ημέρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters, Les Echos, ΑΜΠΕ