Skip to main content

Σενεγάλη: Βιολογικές τουαλέτες για την αντιμετώπιση της έλλειψης ηλεκτρισμού

Βιολογικές τουαλέτες που διασπούν ανθρώπινα περιττώματα εγκαθίστανται στη Σενεγάλη με στόχο τη δημιουργία καυσίμων για μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Σχεδιασμένες ως μία λύση για δύο προβλήματα, οι τουαλέτες αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά και τα προβλήματα υγιεινής που προκύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού της.

Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Σενεγάλης Ντακάρ έχει αυξηθεί σε 3 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα στα προάστια, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με σωλήνες αποχέτευσης. Ως αποτέλεσμα, ασθένειες όπως η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός και η ηπατίτιδα εμφανίζονται στην περιοχή, με αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό.

Οι νέες «τουαλέτες κομποστοποίησης», που αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη της κυβέρνησης και διαφόρων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, χρησιμοποιούν σκουλήκια για να διασπάσουν τα απόβλητα, αποτρέποντας τη μόλυνση των υδατίνων πόρων από τα περιττώματα.

Μια μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί τα επεξεργασμένα απόβλητα κατασκευάζεται σήμερα από το Ίδρυμα Γκέιτς και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.

Το επιχειρηματικό μοντέλο προβλέπει την πώληση απορριμμάτων από ιδιώτες στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Ο σταθμός θα παράγει περίπου 1.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, ενώ θα εξάγει επίσης πόσιμο νερό από τα απόβλητα. Αρχικά, θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για περίπου 5.000 άτομα, αλλά οι υποστηρικτές του έργου ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα εφαρμοστεί σύντομα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι κάτοικοι της Σενεγάλης πληρώνουν έως και πέντε φορές υψηλότερα ποσά για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι οι κάτοικοι άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αλλά ελπίζει να παράγει έως και 15 τοις εκατό της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025.