Skip to main content

Στεγαστικά δάνεια: Μείωση των δόσεων φέρνει η πτώση του Euribor

Με το Euribor τώρα στο 3,5%, η μηνιαία δόση θα είναι μικρότερη κατά 50 ευρώ και η μείωση της επιβάρυνσης θα είναι έως 600 ευρώ τον χρόνο

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Euribor 12μήνου αναμένεται να κλείσει με πτώση τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις ελπίδες των δανειοληπτών με κυμαινόμενο στεγαστικό δάνειο για μείωση της δόσης τους.

Ευρωπαίοι τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ότι αν και σήμερα το Euribor 12μήνου είναι στο 3,602%, είναι βέβαιο ότι ο μέσος όρος τον Ιούλιο θα είναι στο 3,58%.

Για την ιστορία, ο δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά στο 3,609% τον Ιανουάριο, για να ανέλθει στο 3,671% τον Φεβρουάριο και στο 3,718% τον Μάρτιο, αλλά να υποχωρήσει στο 3,703% τον Απρίλιο, στο  3,680% τον Μάιο και να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούνιο με 3,65%. Έναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2023, το Euribor 12μήνου ήταν στο 4,007%.

Το Euribor αντιπροσωπεύει το επιτόκιο με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη, με περίοδο λήξης 12 μήνες. Αυτός ο δείκτης παίζει καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό των επιτοκίων στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ιλιγγιώδες ξεκίνημα του Euribor στα τέλη του 2022, ο δείκτης έχει προκαλέσει αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

«Αν και η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε περιορισμένη επίδραση, πέντε συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του μήνα, το Euribor 12μήνου φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πτωτική πορεία, καθώς  ως το τέλος του χρόνου αναμένονται άλλες δύο επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ», εξηγούν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν πιο ευέλικτες τις προσφορές στεγαστικών δανείων τους και να διευρύνουν τους όρους, ώστε όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται σίγουροι για την αγορά κατοικίας μέσω δανείων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πόσο μειώνεται η μηνιαία δόση

Πόσο ακριβώς θα μειωθεί το Euribor, θα εξαρτηθεί βέβαια από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ και πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση «γερακιών» και «περιστεριών», αλλά και από το πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται ο πληθωρισμός. «Αλλά αφού τα “γεράκια” της ΕΚΤ φαίνεται να έχουν επικυρώσει άλλες δύο μειώσεις, η υποχώρηση του Euribor μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη και μπορεί να φτάσει στο τέλος του χρόνου μεταξύ 3,25 και 3,5%». Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, σε ένα στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, που ελήφθη τον Ιούνιο του 2023 με το Euribor στο 4,149%, η μέση δόση ήταν κοντά στα 800 ευρώ. Με το Euribor τώρα στο 3,5%, η μηνιαία δόση θα είναι μικρότερη κατά 50 ευρώ και η μείωση της επιβάρυνσης θα είναι έως 600 ευρώ τον χρόνο.

Μόνος κίνδυνος για να αλλάξει αυτή η θετική πορεία θα ήταν η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που θα οδηγούσε την ΕΚΤ «να συγκρατήσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων». Αν το Euribor σταματήσει να πιστεύει στις περικοπές της ΕΚΤ, αυτό θα ήταν άσχημο νέο για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια.

Υπό αυτή την έννοια, ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται οι βασικοί μήνες κατά τους οποίους μπορεί να υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τη φορά.

«Για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δούμε περισσότερα και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα. Δεν θέλω να δείξω κανένα μήνυμα προτού έχουμε περισσότερα δεδομένα”, σχολίασε ο Μπόρις Βούιτσιτς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Όλι Ρεν, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, ήταν πιο συγκεκριμένος και μίλησε ανοιχτά για δύο περικοπές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. «Αν το δεις, οι προσδοκίες της αγοράς είναι λογικές», υποστήριξε ο  Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Υπάρχουν βέβαια αμφιβολίες, καθώς ο Πέτερ Κάζιμιρ, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πόνταρε σε άλλη μία μόνο μείωση επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους. «Συνεχίζω να βλέπω σημαντικό κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, λόγω της αύξησης των μισθών», είπε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι η βασική ημερομηνία εργασίας με νέα δεδομένα.