Skip to main content

Πληθωρισμός: Στο 2,5% στην ευρωζώνη, πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο χέρι για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης

Μια εβδομάδα με πολλή κίνηση αναμένουν από σήμερα οι αγορές, καθώς είναι  «φορτωμένη» με σημαντικά δεδομένα.

Το κυριότερο είναι οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Μαΐου στην Ευρωζώνη, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές θα έχουν αυξηθεί κατά 2,5%.

Εάν τελικά αυτοί οι υπολογισμοί αποδειχθούν σωστοί, η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο χέρι για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης.

«Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος  της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν  σε συνέντευξή του στους Financial Times.  «Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί», είπε ο Λέιν ,απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία.

Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά  ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε . «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

Η αντίδραση της Fed

Μαζί με την ευρωζώνη, θα ανακοινωθεί όμως και ο δείκτης πληθωρισμού PCE (Consumer Expenditure Prices) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιεί περισσότερο η Federal Reserve για να λάβει τις αποφάσεις της, σε μια εποχή που οι αγορές αναφέρουν ότι θα υπάρξει μόνο μια μείωση επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πριν από το 2025.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί γύρω από το πώς θα σκιαγραφηθεί το πιθανό χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Fed», εξηγούν από την Allianz .

Αύριο πρόκειται επίσης να γίνουν γνωστά τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board και το Beige Book της Fed την επόμενη μέρα, ωστόσο, τα πιο σημαντικά  στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, καθώ θα αφορούν το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο.