Skip to main content

Nvidia: Το πιο πολύτιμο commodity της τεχνητής νοημοσύνης και πώς την εκτίναξε στα 2 τρισ. δολάρια

Courtesy NVIDIA/Handout via REUTERS

Τι είναι οι GPUs και πώς οδήγησαν την Nvidia στο κλαμπ των ισχυρότερων εταιρειών του κόσμου

Χρειάστηκε 24 χρόνια ως εισηγμένη εταιρεία για να φτάσει στο μεγάλο ορόσημο των 1 τρισ. δολαρίων. Αλλά η Nvidia «τρέχει» πια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μέσα σε 8 μήνες έχει πετύχει να προσθέσει σχεδόν ακόμη 1 τρισ. δολάρια στην αξία της.

Η εταιρεία που γεννήθηκε σε ένα ταχυφαγείο, το Denny’s, το 1993, χάρη στο όραμα του Τζένσεν Χουάνγκ, είναι πλέον μία από τις τρεις πολυτιμότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Έκανε όλο αυτό το διάστημα σταθερά βήματα καινοτομίας και προόδου, αλλά αυτό που την εκτίναξε ήταν η κυριαρχία της στις GPUs (Graphics Processing Units – Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών).

Τα τσιπ αυτά, που στοιχίζουν έκαστο δεκάδες χιλιάδες δολάρια, έχουν αναδειχθεί στο πιο πολύτιμο commodity  της Σίλικον Βάλεϊ, αφού είναι απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia ελέγχει αυτή τη στιγμή μερίδιο άνω του 80% στην αγορά των GPUs με τους Hoppers της.

Οι πολύτιμοι Hopper

Αν οι Hoppers εξαφανίζονταν ξαφνικά από την αγορά, η ανάπτυξη των μοντέλων AI θα μπορούσε πολύ απλά να σταματήσει. Για αυτό και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή τους έχει κορυφωθεί. Ο Έλον Μασκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές GPUs της Nvidia στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μεταμορφώσει την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε μία σούπερ app, αλλά και να δώσει ώθηση στα σχέδιά του για τη νέα εταιρεία του xAI, που θέλει να ανταγωνιστεί την OpenAI. Στο παιχνίδι μπήκαν πρόσφατα τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν ήδη αγοράσει χιλιάδες Hoppers.

Στον κόσμο των startups τεχνητής νοημοσύνης η ανάγκη για τους ημιαγωγούς Hoppers είναι τέτοια – και ο φόβος για μεγάλη έλλειψή τους τόσο έντονος- που τα πλούσια σε ρευστό VCs έχουν αρχίσει να τους αγοράζουν εκ μέρους των εταιρειών στις οποίες επενδύουν, προκειμένου οι τελευταίες να μην ξεμείνουν από το απαραίτητο αυτό «καύσιμο». Αν το δημοφιλές chatbot ChatGPT είναι το πρόσωπο της νέας AI, τότε οι επεξεργαστές της Nvidia είναι αναμφίβολα η καρδιά της. Και χωρίς την καρδιά κανένα άλλο μέρος του οργανισμού δεν λειτουργεί.

Ο ιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, παρουσιάζει τις GPU της εταιρείας

Οι GPUs ως εγγύηση

Η αδηφάγα ζήτηση, που προκάλεσε η φρενίτιδα με την generative AI, ξεπέρασε την προσφορά και ώθησε τους ανταγωνιστές να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal οι εταιρείες έχουν φτάσει στο σημείο να διαφημίζουν την πρόσβασή τους σε GPU για την πρόσληψη ταλέντων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ άλλες χρησιμοποιούν τα πολύτιμα τσιπ ως… εγγύηση για δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Τετάρτη κατά την ανακοίνωση των θεαματικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα στελέχη της παραδέχθηκαν ότι εξακολουθεί να καταγράφεται στενότητα προσφοράς, ενώ προειδοποίησαν ότι και μια νέα γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος θα έχει επίσης περιορισμένη – σε σχέση με την εκρηκτική ζήτηση – παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η ζήτηση είναι που οδηγεί έσοδα, κέρδη και τη μετοχή της σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Μετά και τη χθεσινή ενίσχυσή της κατά 16,4% η μετοχή της Nvidia έχει ανέλθει στα 785,38 δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 1,94 τρισ. δολάρια και είναι θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων.