Skip to main content

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

Βουτιά 55% στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, ανακοίνωσε ότι το 2023 ήρθε αντιμέτωπος με ζημιές 629 δισ. ρουβλίων ή 6,9 δισ. δολαρίων.

Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στο «κόκκινο» για μία ολόκληρη χρονιά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, σε μία εξέλιξη που αποδίδεται στην πτώση των πωλήσεών της προς την Ευρώπη. 

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η Gazprom. είχε αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες ρωσικές επιχειρήσεις, η οποία και χρησιμοποιούσε συχνά τη δύναμή της σε διαμάχες με γειτονικές χώρες, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Φαίνεται όμως πως το πλήγμα που έχει δεχθεί από τις κυρώσεις δεν είναι τόσο αμελητέο όσο η ίδια πριν από λίγο καιρό δήλωνε.

Η αγορά περίμενε κέρδη

Οι ζημιές εξέπληξαν αρνητικά την αγορά, που περίμενε να δει καθαρά κέρδη ύψους 447 δισ. ρουβλίων, σύμφωνα με το Interfax. Οι ζημιές ήρθαν ύστερα από καθαρά κέρδη 1,2 τρισ. ρουβλίων το 2022 και ήταν οι πρώτες ετήσιες από το 1999- 2000. 

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδά της ήταν μειωμένα στα 8,5 τρισ. ρούβλια από 11,7 τρισ. ρούβλια το 2022.

Πτώση άνω του 55% στις εξαγωγές προς Ευρώπη

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters οι πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έκαναν βουτιά 55,6% στα 28,3 δισ. κυβικά μέτρα το 2023.

Η ίδια η Gazprom δεν παρουσιάζει επίσημα στοιχεία εξαγωγών από τις αρχές του 2023.