Skip to main content

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

Τι σημαίνει και ποιους αφορά ο όρος που επινοήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση United Way

Φανταστείτε να βγάζετε αρκετά χρήματα στη δουλειά σας ώστε να μην πληροίτε τις προϋποθέσεις για κρατικά επιδόματα, αλλά όχι αρκετά για να αντέξετε οικονομικά το ενοίκιο και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτό θα σας έκανε «ALICE» ή  Asset Limited, Income Constrained, Employed.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για μια αυξανόμενη ομάδα οικονομικά ευάλωτων Αμερικανών, γνωστή ως «ALICE», αλλά ο όρος σίγουρα καλύπτει και πολίτες άλλων χωρών.

Περίπου το 29% των νοικοκυριών των ΗΠΑ είναι ALICE, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία

Πολλοί ALICE είναι εργαζόμενοι των οποίων οι μισθοί συνήθως δεν επαρκούν για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους, που σημαίνει ότι ζουν από μισθό σε μισθό. Μερικοί αναγκάζονται να «θυσιάσουν» την πληρωμή ενοικίων, προκειμένου να αγοράσουν φαγητό ή να μεταθέσουν ζητήματα φροντίδας τον παιδιών για να πάνε στον γιατρό.

Τα οικονομικά κριτήρια

Ο όρος επινοήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση United Way. Χαρακτηρίζει ως ALICE τους πολίτες- εν προκειμένω τους Αμερικανούς- που κερδίζουν μεν περισσότερα από το όριο της φτώχειας το οποίο έχει οριστεί στα 15.060 δολάρια για ένα άτομο ή στα 31.200 δολάρια για μια τετραμελή οικογένεια, αλλά δεν είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με την Stephanie Hoopes, διευθύντρια  της United For ALICE, τα τωρινά όρια της φτώχειας είναι ξεπερασμένα και πρέπει να αναδιαρθρωθούν.

Περίπου το 29% των αμερικανικών νοικοκυριών είναι ALICE, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της United for ALICE, ενώ το 13% είναι κάτω από το Ομοσπονδιακό Επίπεδο Φτώχειας.

Το μερίδιο των ατόμων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη οικονομική ομάδα έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αν και αυξήθηκαν, δεν συμβαδίζουν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, το ιλιγγιώδες κόστος δανεισμού και τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ένας από τους κύριους δείκτες του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, υπολογίζεται βάσει πολλών αγαθών και υπηρεσιών που οι ALICE έτσι κι αλλιώς δεν αγοράζουν συχνά, όπως φαγητό έξω, αθλητικά είδη ή εισιτήρια συναυλιών.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία 12 χρόνια, οι ALICE υστερούν σε αυξήσεις μισθών.

Η αύξηση των ALICE επηρεάζει δυσανάλογα τα μαύρα και ισπανόφωνα νοικοκυριά, τα άτομα με αναπηρίες, και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά.

naftemporiki.gr