Skip to main content

Στη γραμμή Γέλεν η φον ντερ Λάιεν για «σκληρή στάση» απέναντι στις «εμπορικές πρακτικές» της Κίνας

EPA/Olivier Matthys / POOL

Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει σκληρά με την Κίνα για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει σκληρά με την Κίνα για τις θεωρούμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της, απηχώντας τις ίδιες εκκλήσεις μια ημέρα νωρίτερα από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Μιλώντας ενόψει του ταξιδιού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στην αγορά της Κίνας όπως οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με σχόλια που επικαλείται το Reuters.

Παρότρυνε επίσης τον Γερμανό ηγέτη να λάβει σκληρή στάση έναντι των κινεζικών αρχών σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις αθέμιτες ανταγωνιστικές πρακτικές.

Γέλεν: Δεν απέκλεισε δασμούς στις κινεζικές «πράσινες» εξαγωγές

Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν, είπε τη Δευτέρα στο CNBC ότι δεν θα απέκλειε κανένα μέτρο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών, κατά της Κίνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο πλημμυρίζει σκόπιμα τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα πράσινης ενέργειας. «Δεν θα απέκλεια τίποτα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κρατήσουμε τα πάντα στο τραπέζι. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.