Skip to main content

Σε δύο μειώσεις των επιτοκίων Ιούνιο-Ιούλιο, θα προχωρήσει η ΕΚΤ

EPA/RONALD WITTEK

Η απότομη πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σίγουρα στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Θα μειώσει μεθαύριο κιόλας η ΕΚΤ τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης; Στη συνεδρίαση της Πέμπτης; Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας Julius Baer .

Ο Ελβετός τραπεζίτης δικαιολογεί την άποψή του, που αποκλίνει από σχεδόν όλους τους συναδέλφους του, λέγοντας ότι «λόγω των μειούμενων ρυθμών του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, το πραγματικό επιτόκιο αυξήθηκε από 0 σε 1,6% από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2023».

Αυτό σημαίνει-εξηγεί ο Κολ- ότι «η πραγματική νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη έχει αυστηροποιηθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες». Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ταχεία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 11 Απριλίου.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί το Συμβούλιο της ΕΚΤ να μειώσει τα βασικά επιτόκια στη συνεδρίασή του τον Απρίλιο αυτήν την Πέμπτη ή τουλάχιστον να δεσμευτεί σίγουρα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο; Ριψοκίνδυνη αναμφίβολα άποψη, αν  και σε κάθε περίπτωση, η απότομη πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σίγουρα στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Ιούνιο, κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο διοικητής της  Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα και ο ομόλογός του της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δεν απέκλεισαν καν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως υπογράμμισε και ο Πορτογάλος συνάδελφός τους, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας  πώς δεν πρέπει να προκληθεί ζημιά σε μια ήδη προβληματική οικονομία.

EKT: Πλησιάζει στο σημείο εκκίνησης για τη μείωση επιτοκίων

Τα λόγια της Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργούσε με τρόπο «εξαρτώμενο από τα δεδομένα». Και κυρίως από τη δημοσίευση των στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη των μισθών το πρώτο τρίμηνο του 2024, πριν αποφασιστεί το τι θα γίνει. Αυτοί οι αριθμοί θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που προέκυψαν από την έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ευρωζώνης, οι περισσότερες εταιρείες στην ευρωζώνη αναμένουν πλέον επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών τους επόμενους 12 μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, αναμένεται μέση αύξηση 3,8% στους μισθούς. Για σύγκριση, πέρυσι η μέση άνοδος των μισθών βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 4,47%.

Τα στοιχεία αυτά για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 που κοινοποιήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου κατάφεραν να αμβλύνουν τον φόβο των αγορών (και της Λαγκάρντ ) για μια σπείρα μισθών-τιμών.

Μειώνονται οι «γερακίσιες» αντιστάσεις 

Ταυτόχρονα, μειώνονται οι αντιστάσεις των «γερακιών» στην ΕΚΤ, διευκολύνοντας την Λαγκάρντ να μειώσει τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν όμως στην Ναυτεμπορτική ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη, δεν θα μείνουν εκεί: «Θα ακολουθήσει αμέσως , στην  επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου και μια δεύτερη μείωση, επίσης κατά 25 μονάδες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε άλλωστε δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένες για τον μήνα Αύγουστο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες άλλωστε, προσπαθούν να μην εκπλήξουν άσκοπα τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αποφύγουν τις αναταράξεις. Επομένως, η επιλογή των λέξεων από το αφεντικό της ΕΚΤ  μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική

Για την πλειονότητα των οικονομολόγων, το θέμα είναι ξεκάθαρο: «Η ΕΚΤ δεν έχει σχεδόν κανέναν λόγο να μην αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική της πολιτική σύντομα», λέει ο Φρανκ Ντίξμιερ, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην Allianz Global Investors.

«Η αγορά χρήματος το βλέπει επίσης έτσι, αφού προεξοφλεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης για τον Ιούνιο με σχεδόν 100% ,πιθανότητα. Αυτό θα σήμαινε ότι το επιτόκιο καταθέσεων, επί του παρόντος το σημαντικότερο από τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ, θα υποχωρήσει στο 3,75%», σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς.

Πολύ πριν την Fed

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια πολύ  πριν από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Αλλώστε, ενισχύονται πλέον οι αμφιβολίες για τις επόμενες κινήσεις της Fed  και του Τζερόμ Πάουελ.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά της, σε αντίθεση με μια Ευρώπη που εξακολουθεί να αγωνίζεται, να  ανεβάσει την κλασική ανάπτυξη από το σημείο μηδέν.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί προφανώς πιο επίμονος από εκείνον της ευρωζώνης και η υποψία έχει ήδη εισχωρήσει στους ίδιους τους αξιωματούχους της Fed ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών θα είναι βραχύβια, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί από ορισμένα δεδομένα.

Πολλοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνεργάτες του ίσως σκεφτούν να αναβάλουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο . Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων στην Αμερική. Ουδεμία έκπληξη άλλωστε, αν δεν μειωθούν καθόλου, εφέτος!