Skip to main content

Γιατί η Fed δεν μειώνει ακόμη τα επιτόκια

REUTERS/Leah Millis

Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη «Ναυτεμπορική»

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τo βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την αποψινή συνεδρίασή της, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ιδιαίτερα «πεισματάρης», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς.

Η Fed συνεδριάζει σήμερα και στις 20.00 (ώρα Ελλάδος), θα ανακοινώσει την απόφασή της για την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το βασικό επιτόκιο στο εύρος από 5,25 έως 5,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 20 χρόνια. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ είχε καταστήσει σαφές ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων «μάλλον έφτασε στο ανώτατο όριο» και ότι θα μπορούσαν να αναμένονται μειώσεις επιτοκίων, εφέτος. Ταυτόχρονα, περιόρισε τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς θέλει πρώτα να περιμένει για να δει πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. Τα τελευταία στοιχεία από την αμερικανική κυβέρνηση δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε απροσδόκητα κατά 3,2% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο αμετάβλητο πληθωρισμό στο 3,1%.

Οι νέες προβλέψεις

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Fed περίμεναν ότι το μέσο βασικό επιτόκιο θα κυμανθεί εφέτος γύρω στο 4,6%. Οι αναλυτές αναμένουν μάλιστα περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. «Θα είναι τώρα ενδιαφέρον να δούμε αν η Fed θα τηρήσει αυτή την πρόβλεψη ή αν θα προχωρήσει σε μικρότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο και άλλοι στα τέλη Ιουλίου», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Είναι σημαντικό για τη Fed να βρει τη σωστή ισορροπία. Γιατί αν τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, υπάρχει κίνδυνος ύφεσης. Οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν περιορίσει την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου».

Καμία μείωση εφέτος;

Η Fed θα δώσει σήμερα μεγαλύτερη προσοχή «στις ενδείξεις για τη μελλοντική τάση των επιτοκίων και στις νέες τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβλέψεις», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». «Δεν υπάρχει ακόμη η εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να ξεκινήσει μια νέα φάση της νομισματικής πολιτικής. Ο κίνδυνος “μείωσης” πολύ νωρίς είναι μεγαλύτερος από αυτόν της  καθυστέρησης και η αμερικανική οικονομία τα πάει πολύ καλά αυτή τη στιγμή», προσθέτουν.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ μειώνουν πάντως την πίεση στη Fed για γρήγορη και σημαντική μείωση των επιτοκίων. Οι «New York Times» χαρακτηρίζουν μάλιστα την προσέγγιση της Fed μέχρι στιγμής ως «απροσδόκητα ανώδυνη διαδικασία». «Γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αποκλείεται να μην μειώσουν καθόλου τα επιτόκια φέτος», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τον αναλυτή Τζόζεφ Ντέιβις της Vanguard. «Η αύξηση των μισθών είναι 4,3%. H αγορά εργασίας παραμένει λαμπρή στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο συνδέεται με την υπερθέρμανση -που δημιουργείται επίσης από μια δημοσιονομική πολιτική που παραμένει γενναιόδωρη- και πόσο έχει σχέση με τους λεγόμενους διαρθρωτικούς παράγοντες». Ως εκ τούτου, η Fed επιλέγει να επιβραδύνει την τάση μείωσης των επιτοκίων.